Guvernul socialist portughez a anuntat ca va investi 2,2 miliarde de euro pentru a sprijini economia, care se afla in pragul recesiunii, din cauza crizei financiare mondiale.
Premierul Jose Socrates a spus ca pachetul de stimuli va echivala cu un deficit bugetar de 3% din produsul intern brut (PIB), in 2009, in urcare fata de tinta anterioara de 2,2% din PIB, anunta AFP, citat de NewsIn.

Un deficit de 3% reprezinta limita superioara stabilita de Uniunea Europeana (UE) prin pactul de stabilitate si crestere economica, privind deficitele bugetare. Oficialii portughezi incearca de mai multi ani sa aduca deficitul in aceasta limita.

"Marja de manevra pe care o avem, de 0,8%, va fi folosita pentru stimularea economiei, modernizarea tarii si protectia companiilor si gospodariilor", a spus Socrates.

"Aceasta initiativa privind investitiile si piata muncii reprezinta un sprijin suplimentar pentru economie, de 2,18 miliarde euro, sau 1,25% din PIB, din care 1,3 miliarde euro vin direct de la buget", a spus Ministrul Finantelor din Portugalia, Fernando Teixeira dos Santos.

Socrates a spus ca pachetul de stimuli se va axa pe investitii in scoli, in tehnologie si energie alternativa.

Guvernul estimase anterior ca economia va creste cu 0,6% in 2009, in scadere fata de 0,8% in 2007. Economistii spun ca avansul va fi putin mai mic.

Datele revizuite, publicate saptamana aceasta, au aratat ca economia portugheza s-a comprimat cu 0,1% in al treilea trimestru.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri