Trei banci europene au anuntat duminica o expunere totala de circa 3,8 miliarde dolari la un fond de investitii administrat de Bernard Madoff, investitorul american acuzat ca a derulat o schema Ponzi de 50 miliarde dolari, relateaza Reuters.
Cele mai mari banci din Spania si Franta, Santander si BNP Paribas, si banca particulara elvetiana Reichmuth & Co sunt cele mai recente institutii ce s-ar putea confrunta cu pierderi in urma investitiilor facute cu Madoff, ce a fost arestat joi la New York pentru frauda.

Santander a estimat expunerea clientilor la peste 2,33 miliarde euro (3,09 miliarde dolari), BNP Paribas a anuntat ca ar putea inregistra o posibila pierdere de 350 milioane euro si banca elvetiana Reichmuth &Co a estimat ca risca sa piarda aproximativ 385 milioane franci elvetieni (325 milioane dolari), conform NewsIn.

Autoritatile de reglementare si procurorii americani l-au acuzat pe Madoff, in varsta de 70 de ani, fondatorul Bernard L. Madoff Investment Securities LLC si fost presedinte al bursei Nasdaq, ca a comis o frauda prin intermediul afacerii de consultanta, ce administra cel putin un fond de hedging.

O schema Ponzi este un vehicul ilegal de investitii care aduce castiguri investitorilor mai vechi cu bani de la noi investitori si care depinde de o serie constanta de noi investitii.

Sute de oameni, care au investit alaturi de Madoff prin intermediul clientilor firmei, i-au incredintat traderului sume de miliarde de dolari, spun expertii financiari.

Santander, care nu a fost pana in prezent afectata de criza financiara mondiala, a anuntat ca fondul sau de investitii Optimal are o expunere de 2,33 miliarde euro la Madoff Securities, dintre care 2,01 miliarde euro reprezinta fonduri investite pentru investitorii institutionali si pentru clienti de private banking din afara Spaniei.

"Optimal va lua masuri legale pentru a apara interesele actionarilor subfondului", a transmis banca intr-un comunicat publicat duminica seara.

Santander a precizat ca pierderea a venit de la o companie de investitii gestionata de Optimal, numita Optimal Multiadvisors Ireland, ce a fost autorizata de autoritatile de reglementare din Irlanda. Compania irlandeza detinea un subfond numit Optimal Strategic US Equity, ce a colaborat cu Madoff Securities pentru a-si derula investitiile.

Directorul Optimal Multiadvisors si Optimal Strategic este HSBC Institutional Trust Services din Irlanda, ce apartine grupului HSBC.

BNP Paribas a anuntat ca nu are investitii proprii in fondurile Madoff, insa are o expunere la risc din afacerile comerciale si din creditarea garantata acordata fondurilor de hedging.

Banca elvetiana Reichmuth a anuntat printr-o scrisoare trimisa clientilor pe 13 decembrie ca fondul de hedging Reichmuth Matterhorn are investitii in instrumente financiare legate de Madoff.

"Fondurile afectate reprezinta aproape 3,5% din activele gestionate, de aproximativ 11 miliarde franci", este mentionat in scrisoare.

Anunturile ar putea fi anuntate de altele in Europa. Duminica, publicatia in limba franceza Le Temps a anuntat ca bancile particulare elvetiene si managerii de active ar putea pierde peste 5 miliarde franci elvetieni.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri