ĹEfect de dominoĺ in sistemul financiar din Europa

Fluxurile de capital catre Europa emergenta ar putea sa se opreasca brusc, daca bancile straine care domina regiunea incep sa aiba probleme de refinantare, potrivit unui studiu publicat de banca centrala a Austriei, relateaza Reuters.

In conditiile in care un numar relativ restrans de grupuri bancare din Europa de Vest - inclusiv trei austriace - detin cele mai multe banci din tarile europene emergente, exista riscul sa se produca un "efect de domino" ce ar putea permite perpetuarea unei crize dintr-o tara in alta, estimeaza bancherii centrali austrieci.

Bancile din regiune au capital solid si modele profitabile de afaceri, deci in prezent nu se manifesta semne ale unei crize iminente.

"Cum vor evolua fluxurile de capital catre Europa emergenta depinde de puterea financiara a bancilor-mama si a altor subsidiare din cadrul aceluiasi grup, ca si de disponibilitatea bancilor-mama de a finanta subsidiarele", estimeaza autorii studiului, publicat in cadrul raportului pentru stabilitate financiara al bancii centrale a Austriei, dupa cum arata NewsIn.

"Riscurile ce ameninta refinantarea sunt majorate de pericolul unui efect de domino, deoarece o mare parte a capitalului strain din multe tari provine de la un numar relativ redus de banci occidentale", potrivit raportului.

UniCredit, inclusiv subsidiara UniCredit Bank Austria, este principalul creditor pentru Europa emergenta, inaintea grupurilor bancare Raiffeisen International si Erste Bank.

Urmatoarele grupuri financiare din clasament sunt Societe Generale (SocGen), banca belgiana KBC, dupa care vine OTP Bank din Ungaria si Banca Intesa.

Studiul, care se bazeaza mai ales pe date din prima jumatate a anului, inainte ca efectele crizei financiare mondiale sa loveasca in octombrie Ungaria si celelalte state, atrage atentia si asupra riscului de contagiune determinat de faptul ca multe dintre aceste banci activeaza concomitent in mai multe tari.

"Alte elemente ce ar putea declansa o criza ar putea fi problemele unei subsidiare din alta tara, pentru ca in cadrul unui grup bancar exista riscul manifestarii unui efect de domino", au mai afirmat autorii studiului citat.

Cu toate acestea, riscul unei retrageri bruste a capitalului din tarile europene emergente, concretizat in octombrie cand investitorii au renuntat la active din Ungaria, este in prezent contrablansat, datorita programelor de sustinere ale Fondului Monetar International (FMI), mai arata studiul bancii centrale a Austriei.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »Setari Cookie-uri