Analistii agentiei Moody's au facut o lista a tarilor unde este nevoie de "mare vigilenta". Romania este pe lista, alaturi de Ungaria, Croatia, Bulgaria, Coreea de Sud, Kazahstan, Turcia, Ucraina, Africa de Sud, Pakistan si Tarile Baltice.

Analistii Moody's au atras atentia ca au luat deja o serie de decizii cu privire la calificativele acestor tari, informeaza NewsIn.

Economiile emergente se confrunta cu o inasprire a conditiilor de creditare in contextul crizei financiare mondiale, desi analistii de la Moody's au spus ca se asteapta ca majoritatea acestor tari sa poata rezista, pentru ca au rezerve adecvate, acces la finantare din afara pietei si o integrare considerata suficienta in economia globala.

Costul asigurarii creditarii a crescut dramatic de la falimentul din septembrie al bancii americane de investitii Lehman Brothers, iar datoriile tarilor emergente au crescut masiv.

Citeste si:

Un analist al Moody's declara la sfarsitul lunii noiembrie ca Romania ar putea intra in recesiune anul viitor, in contextul in care creditarea si consumul intern vor fi afectate de inrautatirea conditiilor economice mondiale, iar noul guvern va fi constrans sa inaspreasca politica fiscala.

Estimarea Moody's este prima care indica posibilitatea intrarii Romaniei in recesiune in 2009, celelalte prognoze indicand un nivel al cresterii economice de cel putin 4%.

"Romania va fi afectata de o schimbare mai drastica a conditiilor externe. Zona euro si unele state vecine intra in recesiune, iar lichiditarea este redusa pe pietele internationale, ceea ce va afecta cresterea creditarii", a declarat Kenneth Orchard, analist in cadrul Moody's, pentru Reuters.