Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet, a spus ca exista o limita pana la care BCE poate cobori dobanda cheie, semnaland ca in ianuarie ar putea intrerupe politica de relaxare monetara, potrivit Bloomberg.
"Daca simtim ca exista o limita pentru micsorarea dobanzii cheie? In acest moment, cu siguranta da", a declarat Trichet pentru jurnalistii aflati la Frankfurt. Comentariile au fost sub embargo pana in acest moment, scrie Bloomberg.

Intrebat daca BCE se va abtine luna viitoare de la o noua diminuare a dobanzii cheie, Trichet a spus ca autoritatile de reglementare din consiliul guvernatorilor vor "sa se concentreze in prezent sa obtina ceea ce au decis deja ca este cu adevarat operational".

Banca Centrala Europeana a coborat dobanda de politica monetara de trei ori din octombrie pana in prezent, la un nivel de 2,5%, ca sa contrabalanseze efectele crizei financiare. Industriile producatoare si de servicii din Europa s-au confruntat in decembrie cu cel mai alert ritm de comprimare a activitatii din ultimii zece ani, intr-un semnal ca economia se afunda in recesiune, anunta NewsIn.

Bancherii centrali europeni sunt mai reticenti decat cei de la Federal Reserve (Fed) sau de la banca centrala a Marii Britanii, Bank of England (BoE), in ceea ce priveste combaterea crizei financiare cu scaderi ale dobanzii cheie.

Banca centrala americana, Federal Reserve, ar putea cobori dobanda cheie pana la un nivel minim record, iar guvernatorul Bank of England, Mervyn King, a atras atentia ca autoritatile britanice de politica monetara ar putea, de asemenea, sa coboare dobanda cheie.

Investitorii mizeaza pe faptul ca problemele economice vor forta BCE sa coboare dobanda cheie cu inca jumatate de punct procentual la sedinta din 15 ianuarie, potrivit evolutiei contractelor Eonia.

"Trebuie sa ne ferim sa cadem in capcana cu rate nominale ce ar fi prea mici", a spus Trichet.

"Mi se pare ca acest lucru este ceva la care trebuie, cu siguranta, sa ne gandim, ce va trebui sa analizam si la care va trebui sa reflectam. Dar, dupa cum stiti, noi nu ne luam niciodata angajamente inainte", a declarat seful Bancii Centrale Europene.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri