Conditiile de pe piata muncii s-au deteriorat, iar statisticile disponibile arata un declin al cheltuielilor de consum, al investitiilor in afaceri si al productiei industriale", spun bancherii centrali americani in comunicatul Fed.

"Pietele financiare se confrunta cu probleme, iar conditiile de creditare raman aspre. Per ansamblu, perspectivele pentru evolutia situatiei economice s-au inrautatit si mai mult", atrage atentia Federal Reserve.

In acelasi timp, presiunile inflationiste s-au temperat semnificativ, iar membrii comitetului de politica monetara al Fed estimeaza ca, in contextul ieftinirii energiei si celorlalte marfuri si a deteriorarii perspectivelor privind activitatea economica, inflatia se va tempera in continuare in urmatoarele trimestre.

Citeste si:

"Federal Reserve va folosi toate instrumentele disponibile, ca sa sprijine reluarea unei cresteri economice sustenabile si sa mentina stabilitatea preturilor", potrivit comunicatului, care adauga ca este posibil ca starea economiei sa garanteze ca dobanda cheie va fi mentinuta la un nivel minim exceptional pentru mai multa vreme.

Politica Fed va incerca, in continuare, sa sustina functionarea pietelor financiare si sa stimuleze economia prin operatiuni pe piata si prin alte masuri ce sa mentina bilantul contabil al bancii centrale americane la un nivel ridicat.

Federal Reserve a mai anuntat, de asemenea, ca in urmatoarele trimestre va cumpara cantitati mari de active si valori mobiliare garantate cu ipoteci, ca sa sprijine piata imobiliara si cea ipotecara, achizitii pe care le va extinde, in cazul in care conditiile de pe piata vor permite acest lucru.