Industria de retail din Europa a suferit o noua lovitura, dupa avertizarile de profit formulate de Carrefour si pe fondul semnalelor din partea guvernului britanic, potrivit carora sectorul nu va putea primi ajutoare asemanatoare celor din sectorul bancar.

Grupul, ce a deschis peste 15.000 de magazine in 30 de tari, a anuntat ca cheltuielile de consum au scazut drastic in pietele unde este prezent.

Analistii sustin ca avertizarea sugereaza o deteriorare majora a comertului in ultimele saptamani, in contextul in care grupul isi confirmase, pana in octombrie, estimarile de profit.

Citeste si:

"Desi avertizarea emisa nu a fost o surpriza in sine, amploarea acesteia a fost", au anuntat analistii din cadrul Societe Generale, ce au prevazut ca anuntul ar putea fi urmat de unele avertizari asemanatoare din partea grupului german Metro si a grupului belgian Delhaize.

Deutsche Bank a redus previziunile legate de castigurile EBIT ale Carrefour in 2008 cu 4%, la 3,36 miliarde euro, si previziunile pentru 2009 cu 10%, la 3,21 miliarde.

In Romania, Carrefour are 9.200 de angajati in reteaua de hipermarketuri si peste 1.000 de angajati in supermarketurile Carrefour Express. Compania a realizat in 2007 o cifra de afaceri de 866 milioane de euro, in crestere cu 42,2% fata de 2006.