Gazprom, monopolul rus de export de gaze naturale, a amenintat ca va intrerupe furnizarea de gaze naturale catre Ucraina, din ianuarie 2009, in cazul in care Kievul nu reuseste sa-si plateasca datoriile pana la sfarsitul anului.
Directorul general adjunct al companiei, Aleksandr Medvedev, a declarat la o conferinta de presa ca intelege ca Ucraina poate plati doar 800 milioane dolari din platile restante de peste 2 miliarde dolari, anunta Reuters, citat de NewsIn.

Conducerea Gazprom a afirmat ca ii va avertiza pe clientii europeni cu privire la riscurile ce ameninta tranzitul de gaze naturale de pe teritoriul ucrainean, in cazul unei dispute legate de plata datoriilor.

Companiile europene au urmarit cu atentie disputele dintre cele doua tari vecine, de cand la inceputul lui 2006 o disputa asemanatoare a dus la o scurta intrerupere a furnizarii de gaze naturale catre Europa.
Seful companiei energetice de stat din Ucraina, Naftogaz, Oleh Dibina, a plecat la Londra, ca sa discute despre tranzitul de gaze naturale cu oficialii Uniunii Europene (UE).

Reprezentantii Gazprom au indicat ca platile restante trebuie efectuate, deoarece incep negocierile pentru acordul de furnizare si plata pe 2009.

La Kiev, presedintele ucrainean Viktor Iuscenko a declarat ca Ucraina a platit deja 800 milioane dolari din platile restante si a precizat ca in curand va fi achitata si suma de 200 milioane dolari.

"Ar trebui sa nu avem datorii", a declarat Iuscenko pe aeroportul din Kiev, in cadrul unei declaratii televizate, dupa negocieri cu seful Naftogaz.

Iuscenco, citat de agentia de stiri UNIAN, a spus ca datoriile s-au acumulat dupa ce Naftogaz a pompat cantitati mari de gaze naturale in spatii de stocare, ca sa impiedice eventuale intreruperi ale furnizarii de gaze naturale catre consumatori.

"Nu stiu daca prioritatea in acest caz este pretul sau securitatea nationala", ar fi spus Iuscenco. "Este clar ca Naftogaz a fost motivat de nevoia de a asigura gaze naturale pentru perioada cea mai dificila, din ianuarie-februarie", potrivit UNIAN.

Oficialii Naftogaz au spus ca in depozitele subterane se afla un volum record de gaze naturale, ce depaseste 28 miliarde metri cubi, din care 17 miliarde metri cubi apartin companiei.

Ucraina s-a confruntat anual cu scumpiri semnificative ale gazelor naturale importate din Rusia, in conditiile in care pretul de 179,50 dolari/1.000 de metri cubi platit in 2008 este considerabil mai mic fata de cel de pe pietele europene.

Premierul ucrainean Iulia Timosenko a cazut de acord in octombrie, in cadrul discutiilor cu premierul rus Vladimir Putin, ca pretul gazelor naturale vandute Ucrainei va urca in decurs de trei ani la nivelul de pe piata.

Gazprom a amenintat, insa, ca va majora pretul gazelor naturale la 400 dolari/1.000 de metri cubi din 2009, daca datoriile raman neplatite.

Timosenco a spus ca discutiile au fost tinute pe loc de neintelegeri din cauza cerintelor Ucrainei de a elimina intermediarii din comertul cu gaze naturale dintre cele doua tari.

Medvedev a declarat, insa, ca Gazprom nu va putea trece imediat la tranzactii directe cu Ucraina, fara sa foloseasca intermediari in conditiile actuale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri