Pretul petrolului, la cel mai mic nivel din ultimii patru ani

Petrolul s-a ieftinit la bursele electronice din Asia, sub 40 dolari/baril, marcand cel mai mic nivel din ultimii patru ani, in ciuda deciziei Organizatiei tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de reducere a productiei, pentru sustinerea pretului.

OPEC a anuntat miercuri ca va reduce productia de petrol cu 2,2 milioane barili de petrol/zi. Decizia va intra in vigoare de la 1 ianuarie, anunta AFP, citat de NewsIn.

Petrolul "light sweet crude", cu livrare in ianuarie, s-a ieftinit cu 41 centi, la 39,65 dolari/baril, in timp ce titeiul Brent, din Marea Nordului, s-a ieftinit cu 38 centi, la 45,15 dolari/baril. Pretul titeiului scazuse deja miercuri sub 40 dolari/baril, la New York, penttru prima data din 2004, in ciuda reducerii record a productiei.

Pe piata New York Mercantile Exchange (Nymex), pretul petrolului `light sweet crude`, cu livrare in ianuarie, a incheiat sedinta de miercuri la 40,06 dolari/baril, in scadere cu 3,54 dolari/baril, fata de nivelul atins la inchiderea sedintei anterioare.

Acesta a atins 39,88 dolari/baril, in timpul sedintei, cel mai mic nivel din 14 iulie 2004. Potrivit unor analisti, reducerile productiei, anuntate anterior de organizatie, au fost aplicate de catre membrii in proportie de 50-60%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri