Finlanda va intra in recesiune in 2009

Economia finlandeza, ferita pana acum de criza financiara globala, va intra in recesiune anul viitor, insa amploarea fenomenului este inca nedeterminata, a anuntat ministerul finantelor finlandez.

Ministerul a revizuit in coborare perspectiva de crestere economica in 2008, la 1,5%, fata de estimarile anterioare de 2,5%, anunta AFP, citat de NewsIn.

"Anul acesta, produsul intern brut (PIB) va creste cu numai 1,5%, sub estimarile anterioare, in timp ce in 2009 acesta ar urma sa scada", a anuntat un comunicat al ministerului.

In noiembrie, ministerul coborase deja estimarile de crestere economica din 2009, dar prognozase o crestere cu 0,5% anul viitor, fata de 1,8%, in august.

De asemenea, se estimeaza ca productia va scadea masiv pana la sfarsitul anului, in timp ce cresterea economica aproape a stagnat in toamna, fata de rezultatele din vara.

Ministerul arata ca inflatia se va tempera si impozitele vor scadea, ceea ce va duce la cresterea puterii de cumparare, in randul gospodariilor. In 9 decembrie, banca centrala a revenit in coborare asupra estimarilor de crestere economica, indicand ca Finlanda va intra in 2009 in recesiune, PIB-ul urmand sa se comprime cu 0,5%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri