Banca centrala a Turciei a coborat joi dobanda cheie cu 1,25 puncte procentuale, mai mult decat se estima, invocand asteptari legate de o temperare a inflatiei.

Comitetul de politica monetara al bancii centrale a Turciei a coborat dobanda pe care o plateste bancilor la imprumuturi de la 16,25% la 15% si a redus dobanda pe care o percepe la creditela acordate de la 18,75% la 17,50%, relateaza Reuters.

21 din 23 de analisti chestionati de Reuters la inceputul lunii se asteptau la o diminuare a dobanzii cu jumatate de punct procentual, toti estimasera ca banca centrala a Turciei va lua o decizie de relaxare a politicii monetare, dar nivelul median al estimarilor indica o reducere a dobanzii cu 1 punct procentual.

"Comitetul a decis scaderea dobanzilor pe termen scurt cu 1,25 puncte procentuale, in contextul in care estimeaza ca inflatia se va tempera in perioada urmatoare", potrivit comunicatului bancii centrale a Turciei, informeaza NewsIn.

Amploarea si momentul in care ar putea fi luate alte decizii de relaxare a politicii monetare vor depinde de elementele ce influenteaza estimarile pentru inflatie.

In noiembrie, preturile de consum au crescut in Turcia cu 0,83% fata de luna precedenta si cu 10,76% comparativ cu aceeasi luna din 2007


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si