Presedintele american ales Barack Obama a desemnat-o pe Mary Schapiro viitoare presedinta a SEC, organism insarcinat cu reglementarea pietelor financiare, promitand o schimbare in sistemul financiar american, afectat grav de criza financiara si de scandalul Madoff, relateaza AFP.
"Reforma reglementarii (pietei financiare - n.red.) va fi una dintre prioritatile legislative ale administratiei mele", a declarat presedintele ales. "Am adormit la volan, nu numai agentiile de reglementare, ci si unele comisii ale Congresului", a explicat el. "Va trebui sa ne consolidam instrumentele de reglementare (...) vom publica un plan foarte detaliat privind modul in care intentionam sa actualizam sistemul de reglementare", a adaugat el.

Mary Schapiro, care a mai lucrat la SEC din 1988 pana in 1993, precum si in administratia Clinton si a fost sefa autoritatii de reglementare a pietei de materii prime, a fost desemnata joi pentru a prelua conducerea institutiei. Ea va avea sarcina dificila de a reface increderea in SEC, ce nu a stiut sa reactioneze la izbucnirea crizei financiare, in luna septembrie. "Mary este cunoscuta drept inteligenta si, in acelasi timp, dura", a spus Obama intr-o conferinta de presa sustinuta joi la Chicago.

Schapiro, sefa autoritatii americane de reglementare a industriei financiare (FINRA), il va inlocui pe Christopher Cox, care a fost numit in aceasta functie in iunie 2005. In cursul campaniei electorale, candidatul republican John McCain a anuntat ca il va demite pe Cox daca va fi ales, in conditiile in care criza financiara lua amploare, potrivit NewsIn.

Joi, Cox l-a felicitat intr-un comunicat pe Obama pentru numirea lui Schapiro, cu care a "colaborat foarte strans" in trecut.

Si presedintele operatorului bursier transatlantic NYSE Euronext, Duncan Niederauer, a salutat intr-un comunicat aceasta alegere.

In ultimele zile, SEC este vizata de critici si pentru ca nu a impiedicat o frauda enorma, de 50 de miliarde de dolari, orchestrata de investitorul Bernard Madoff. Potrivit Wall Street Journal, inspectorii SEC l-au anchetat pe Madoff inca din 2006, dar au respins eventualitatea unei fraude.

Anterior, SEC a fost acuzata ca a permis formarea bulei imobiliare care a dus la criza creditelor cu grad ridicat de risc, in vara anului 2007.

Un proiect de reforma privitoare la reglementare, prezentat in martie de secretarul Trezoreriei, Henry Paulson, propunea deja dizolvarea SEC intr-un organism de reglementare mai amplu, care sa acopere si pietele de materii prime.

Potrivit lui Jacob Frenkel, avocat specializat in pietele financiare care a lucrat alaturi de Schapiro, in calitate de consilier juridic la SEC, "exista o lista foarte scurta de candidati pentru SEC care ar fi putut salva agentia, iar Mary Schapiro figureaza pe aceasta lista". "Ea a fost considerata intotdeauna cu bun simt, inteligenta si ferma", a adaugat el. "(Schapiro -n.red.) s-a inconjurat cu persoane cu greutate in functiile precedente. Sa speram ca va aduce o parte dintre ele cu ea", a conchis avocatul.

Ross Albert, fost angajat SEC, care a lucrat impreuna cu Schapiro, da asigurari ca aceasta "alegere va reface prestigiul unei agentii care a fost afectata recent de greseli ale managementului".

Pe langa Schapiro, Obama l-a mai numit pe Gary Gensler in functia de presedinte al Commodity Futures Trading Commission, organism insarcinat cu reglementarea pietelor derivate, si pe Dan Tarullo intr-un dintre posturile de guvernatori ai Comitetului pentru politica monetara al Rezervei Federale, banca centrala americana.

De asemenea, presedintele ales il va nominaliza, probabil vineri, pe fostul primar al Dallasului, Ron Kirk, in functia de negociator-sef pentru comert, a declarat joi o sursa apropiata viitorului sef al statului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri