Pretul petrolului a scazut la 36 dolari/baril

Petrolul tranzactionat pe piata din Statele Unite s-a ieftinit joi cu peste 9%,la 36 dolari/baril, in contextul in care cererea scazuta din piata a anulat efectele deciziei Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) de a reduce productia cu un nivel record, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"In urma anuntului OPEC privind reducerea masiva a productiei, piata evalueaza impactul actiunii drept indicator al nivelului scazut al cererii globale pentru titei", a declarat un analist.

Titeiul tranzactionat la bursele americane, cu livrare in ianuarie, s-a stabilizat la 36,22 dolari/baril, in scadere cu 3,84 dolari, dupa ce atinsese in timpul sedintei un minim de 35,98 dolari/baril, cel mai scazut nivel din iunie 2004. Titeiul Brent tranzactionat pe piata londoneza s-a ieftinit cu 2,17 dolari, la 43,36 dolari/baril.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a anuntat ca obsesia pietei legata de scaderea cererii nu se va incheia prea curand, iar pretul petrolului va continua sa scada, in contextul adancirii crizei economice.ia

Datele publicare miercuri de AIE au aratat ca stocurile din Cushing, Oklahoma, punctul de livrare pentru contractele incheiate la Bursa de Marfuri din New York, au crescut saptamana trecuta cu 4,7 milioane barili.

Cererea de pe piata americana, cel mai mare consumator mondial, a scazut cu 4,9% in ultima luna, potrivit aceleasi agentii.

China, al doilea consumator mondial, a anuntat ca va reduce vineri pretul combustibilului la nivel national, pentru prima data din aproape doi ani, pentru a sustine cresterea economica.

OPEC a aprobat o scadere a productiei cu 2,2 milioane de barili/zi, la finalul reuniunii de miercuri de la Oran (Algeria).

Micsorarea plafonului de productie survine dupa alte decizii asemanatoare luate la ultimele doua reuniuni ale OPEC. In prezent, nivelul tintit pentru productia de petrol a cartelului este de 24,845 milioane de barili/zi.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri