Urmatorii ani ameninta sa schimbe modul de functionare a start-up-urilor si a fondurilor de venture capital (capital de risc), dar cele mai puternice vor creste spectaculos in 2010 dintr-un peisaj economic ‘ofilit ‘, de pe urma crizei financiare.
Astfel de sentimente au fost reflectate in rezultatele sondajului anual de predictii ale membrilor Asociatiei Nationale de Capital de Risc (NVCA) din Statele Unite.

Sondajul organizat de Asociatia Nationala de Capital de Risc (NVCA) din Statele Unite, care a cuprins 400 de investitori, a aratat ca evolutia va fi brutala in urmatorul an pentru companiile tinere si investitorii sai.

“Credem ca lucrurile se vor indrepta in 2010 dupa un an greu - 2009”, a declarat presedintele asociatiei Mark Heeson.

“Cuvantul de baza va fi“supravietuire”. Investitorii se gandesc in general ca 2010 va fi un an important deoarece vor fi multe companii renascute din cenusa lui 2009”, spune Heeson.

Pentru urmatorii ani, plasarile de capital in start-up-uri sunt de asteptat sa scada dupa ce investitorii au alocat mai multi bani pentru a sustine companiile tinere care deja sunt in retragere.

De obicei, investitorii capitalurilor de risc primesc sumele din plasarile lor si ofera bani pentru a-i folosi intr-o noua intreprindere, cand start-up-urile devin publice cu oferte de actiuni.

Piata pentru ofertele publice initiale este si ea printre victimele crizei financiare.

Doar sase companii americane au devenit publice in acest an comparativ cu 2007, cand au fost 86 de astfel de companii, anunta Heeson.

92% dintre investitorii cuprinsi in sondaj au prezis ca investitiile vor incetini cu 10% sau mai mult in 2009, scazand de la 30 miliarde, cat s-a inregistrat in ultimii ani, la mai putin de 27 miliarde dolari.

Totusi, mai mult de jumate dintre investitori cred ca vor investi mai mult anul viitor decat au facut-o in acest an, mai arata studiul.

Perspicacitatea investitorilor realizeaza companii castigatoare in timpurile economice dure, potrivit Heeson.
“Antreprenorii iesiti din afaceri intr-un timp dificil nu sunt turisti”, a declarat Heeson.

Majoritatea investitorilor au declarat ca investitiile de anul viitor se vor axa foarte mult pe industrii precum media, semiconductori si comunicatii wireless.

Investitorii prezic ca declinul in investitii va fi global, facand o referire intunecata pentru Europa.
“2009 va fi un an al anticipatiei pentru industria capitalurilor de risc dupa ce declinul economic va starni o mare suma de schimbari evolutive”, a declarat Heeson.

“Recesiunea si piata de IPO-uri care este inchisa va plasa presiuni in portofoliile companiilor care vor sa se mentina. De aceea acolo nu va fi nici o recesiune in inovatie, iar ideile bune vor continua sa fie finantate”.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri