Noul plan va reduce expunerea la risc a Credit Suisse AG, prin acordarea de prime directorilor de top in actiuni nelichide si uneori netransparente, de 5 miliarde dolari, a caror valoare s-a prabusit in contextul crizei creditelor.

Planul vrea sa inlature criticile potrivit carora sistemul primelor ar recompensa bancherii ce au acceptat riscuri in mod iresponsabil, informeaza Reuters, citat de NewsIn.

"Desi aceata nu este o solutie universala, suntem de parere ca echilibreaza interesele angajatilor, actionarilor si autoritatilor de reglementare si ajuta la pozitionarea pe piata pentru anul viitor", se arata intr-o nota a directorului executiv al Credit Suisse, Brady Dougan, si a sefului diviziei de investitii, Paul Calello.

Credit Suisse pare sa fie prima institutie ce utilizeaza active neperformante drept plata pentru angajati, legand remuneratiile de performanta activelor riscante.

Citeste si:

Conform notei, directorii din divizia de banca de investitii vor primi intre 70 si 80% din compensatia in actiuni printr-o asa numita facilitate de parteneriat de active, ce va fi legata de "performanta unei serii de active nelichide ". Suma ramasa va fi platita in lichiditati, ce vor trebui inapoiate in anumite circumstante.

Credit Suisse a anuntat la inceputul lunii ca va reduce numarul angajatilor cu 5.300, sau 11% din forta de lucru totala, dupa ce a afisat pierderi nete de aproximativ 3 miliarde franci elvetieni (2,5 miliarde dolari) in octombrie si noiembrie.

Pierderile au fost inregistrate cu precadere de catre divizia de banca de investitii. Banca nu a cerut ajutor guvernamental in timpul celei mai aspre crize financiare de la Marea Depresiune, dar evolutia negativa pe partea de banca de investitii a dus la pierderi de 1,3 miliarde franci elvetieni, in al treilea trimestru.