Anterior, statele membre puteau solicita un astfel de sprijin atunci cand schimbarile intervenite in structura comertului mondial obliga o companie sa se restructureze sau sa isi schimbe sediul, determinand pierderea a cel putin 1.000 de locuri de munca.

In prezent, Comisia doreste coborarea acestui prag la 500 de disponibilizari, cauzate nu doar de schimbarile inregistrate in structura comertului mondial, ci si de alte probleme economice cu care se confrunta compania in cauza.

De asemenea, durata pe care poate fi acordat sprijinul s-ar dubla (de la 1 la 2 ani), iar participarea financiara a guvernelor ar urma sa se reduca.

In prezent, statele membre trebuie sa contribuie cu aceeasi suma pe care o primesc de la Fond, in timp ce noile norme le-ar permite sa primeasca sume de trei ori mai mari decat propria contributie.

CE ar putea finanta pana la 50% din costurile unui stat membru care prezinta un plan de sprijin pentru lucratorii afectati in vederea asistentei pentru cautarea unui loc de munca, orientare profesionala, formare si reconversie profesionala, ajutor pentru desfasurarea de activitati independente, dar si pentru masuri de stimulare a lucratorilor defavorizati sau in varsta sa ramana ori sa se intoarca pe piata muncii.

Citeste si:

De la lansarea Fondului, in 2007, Comisia a aprobat deblocarea a circa 68 milioane euro, de care au beneficiat aproximativ 15.000 de lucratori.

In prezent, economia UE incepe sa resimta efectele celei mai serioase crize financiare de la Marea Depresiune din anii '30, iar industria prelucratoare europeana isi micsoreaza productia, in timp ce rata somajului creste.

Potrivit datelor Eurostat, numarul somerilor din UE a crescut cu 290.000 in octombrie, rata somajului urcand la 7,1%.

Normele propuse reprezinta doar o parte din strategia europeana pentru solutionarea situatiei de criza. In scopul pastrarii si crearii cat mai multor locuri de munca, propunerea Comisiei prevede, de asemenea, ca utilizarea fondurilor regionale sa fie adaptata planului european de redresare economica.

In plus, strategia include planuri pentru o mai buna coordonare intre statele membre in ceea ce priveste initiativele in domeniul educatiei si formarii profesionale.