Banca centrala a tarii, Nationalbanken, nu are o tinta de inflatie sau de masa monetara, insa ajusteaza dobanzile si intervine pe piata valutara pentru a mentine stabilitatea coroanei in fata euro.

"Coborarea dobanzii de politica monetara este o consecinta a evolutiei pietei valutare externe, unde banca centrala a Danemarcei a cumparat, pentru o perioada, valuta", arata un comunicat al bancii centrale.

Coroana daneza este in Mecanismul Ratelor de Schimb - ERM-2 - si este fixata fata de euro, cu o marja de fluctuatie restransa, de plus sau minus 2,25%.

Citeste si:

"Coborarea dobanzii este surprinzatoare, atat in ceea ce priveste momentul cat si amploarea. Nu ne asteptam la o asemenea masura pana in ianuarie", a declarat Christian Heinig, economist in cadrul Sydbank, potrivit NewsIn.

De obicei, banca centrala a Danemarcei modifica dobanda de politica monetara in aceeasi zi si in aceeasi masura cu Banca Centrala Europeana (BCE), insa in lunile trecute a facut doua majorari unilaterale, pentru a apara coroana daneza.