"Istoria ne arata ca perioadele de recesiune precedate de crize ale sectorului bancar dureaza in medie dublu fata de recesiunile normale, fiind de aproape patru ori mai severe", a declarat analistul Stuart Graham, care a coborat perspectiva bancilor europene pe 2009 si 2010.

Graham, care priveste cu rezerva sectorul bancar european, este de parere ca asteptarile conform carora o revenire economica in a doua jumatate a lui 2009 ar putea fi incarcata de prea mult optimism.

"O bula a creditelor trebuie sa fie urmata de contractia acestora", a spus acesta intr-o nota adresata clientilor.

Graham si-a redus cu 15% estimarile privind castigurile din 2009 ale institutiilor bancare din Europa si cu 25% pe cele privind situatia din 2010, potrivit NewsIn.

Citeste si:

Astfel, estimarile privind profitul din 2009 sunt reduse in total cu 56%, fiind cu 28% sub asteptarile pietei. Graham asteapta o deteriorare severa a calitatii activelor acestor banci si este de parere ca reducerea cumulata a estimarilor va creste la 80%, in contextul in care acestea vor renunta la active.

"Bancile mari au renuntat la active de 800 miliarde euro, din cei 5.500 miliarde euro necesari", a spus Graham, adaugand ca unele institutii sunt amenintate cu nationalizarea.

Analistul a coborat perspectiva pe 2009 a sase banci europene, printre care si UBS si BNP Paribas, dar a ridicat perspectiva Credit Suisse Group, deoarece considera ca activele bancii elvetiene prezinta mai putine riscuri decat cele ale multor alte institutii asemanatoare din Europa.

Indicele DJ Stoxx al sectorului bancar a pierdut 65% anul acesta, coborand vineri cu inca 3%, la 145,11 puncte.