Bancile europene se vor confrunta cu un an 2009 "foarte dur", in care nu vor putea fi evitate nici recesiunea profunda si nici deteriorarile semnificative ale pietelor de credit, potrivit unui analist de la Merrill Lynch, citat de Reuters.
"Istoria ne arata ca perioadele de recesiune precedate de crize ale sectorului bancar dureaza in medie dublu fata de recesiunile normale, fiind de aproape patru ori mai severe", a declarat analistul Stuart Graham, care a coborat perspectiva bancilor europene pe 2009 si 2010.

Graham, care priveste cu rezerva sectorul bancar european, este de parere ca asteptarile conform carora o revenire economica in a doua jumatate a lui 2009 ar putea fi incarcata de prea mult optimism.

"O bula a creditelor trebuie sa fie urmata de contractia acestora", a spus acesta intr-o nota adresata clientilor.

Graham si-a redus cu 15% estimarile privind castigurile din 2009 ale institutiilor bancare din Europa si cu 25% pe cele privind situatia din 2010, potrivit NewsIn.

Astfel, estimarile privind profitul din 2009 sunt reduse in total cu 56%, fiind cu 28% sub asteptarile pietei. Graham asteapta o deteriorare severa a calitatii activelor acestor banci si este de parere ca reducerea cumulata a estimarilor va creste la 80%, in contextul in care acestea vor renunta la active.

"Bancile mari au renuntat la active de 800 miliarde euro, din cei 5.500 miliarde euro necesari", a spus Graham, adaugand ca unele institutii sunt amenintate cu nationalizarea.

Analistul a coborat perspectiva pe 2009 a sase banci europene, printre care si UBS si BNP Paribas, dar a ridicat perspectiva Credit Suisse Group, deoarece considera ca activele bancii elvetiene prezinta mai putine riscuri decat cele ale multor alte institutii asemanatoare din Europa.

Indicele DJ Stoxx al sectorului bancar a pierdut 65% anul acesta, coborand vineri cu inca 3%, la 145,11 puncte.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri