Presedintele american ales Barack Obama si-a extins planul de relansare a economiei, fixandu-si ca obiectiv sa creeze trei milioane de locuri de munca noi, fata de 2,5 milioane, cat propusese initial, si sa protejeze clasa de mijloc, relateaza AFP.

Apropiatii lui Obama au anuntat ca, dupa o reuniune cu consilierii sai economici, care a durat patru ore, el a decis sa fixeze un nou obiectiv privind crearea de locuri de munca: trei milioane in decurs de doi ani, potrivit presei americane.

In fata riscului ca economia Statelor Unite sa piarda circa 3,5 milioane de locuri de munca in anul 2009, ceea ce ar aduce rata somajului de la 6,7% la peste 9%, presedintele ales a afirmat ca sunt necesare masuri mai agresive, relateaza Washington Post, potrivit NewsIn.

Viitorul presedinte a dat asigurari ca, atunci cand va fi investit in functie, in 20 ianuarie, impreuna cu echipa sa economica, va putea prezenta Congresului un program foarte amplu de relansare, al carui cost s-ar putea apropia de 850 de miliarde de dolari. Potrivit unor informatii de presa, planul ar putea atinge 1.000 de miliarde.

Starea economiei este in centrul preocuparilor americanilor in ultimele luni, in conditiile in care activitatea continua sa scada, in pofida unui plan de salvare a sistemului financiar de 700 de miliarde de dolari, adoptat de Congres si semnat in luna octombrie de presedintele George W. Bush.

Vicepresedintele ales Joe Biden a evocat duminica, intr-un interviu acordat ABC, noul plan de relansare, dar a refuzat sa precizeze suma la care se va ridica. "Programul nostru economic are doua obiective: oprirea hemoragiei locurilor de munca si inceperea creerii de noi locuri de munca", a spus el. "In paralel, vom continua sa furnizam lichiditati pietelor financiare", a adaugat Biden.

El a subliniat si ca, dupa victora democratilor la alegerile prezidentiale din 4 noiembrie, situatia economica s-a dovedit mult mai precara decat credea. "Toti economistii cu care am discutat (...) de la cei mai cunoscuti de dreapta, pana la cei de stanga, au spus ca valoarea planului de relansare trebuie sa fie importanta", a precizat Biden. "Va fi o investitie majora, fie ca va fi vorba de 600 de miliarde sau de mai mult, fie de 700 de miliarde, este sigur ca va fi o cifra la care nu s-ar fi gandit nimeni in urma cu un an", a explicat el.

Barack Obama a anuntat duminica si crearea unui grup de lucru, condus de Joe Biden, pentru a ajuta familiile americane din clasa de mijloc, afectate de criza economica. "Administratia mea va fi devotata total viitorului clasei de mijloc si al familiilor care muncesc", a declarat el intr-un comunicat. "Ele vor fi in centrul actiunii noastre din fiecare zi de la Casa Alba", a adaugat Obama.

Presedintele ales intentioneaza sa reuneasca responsabilii cu rang inalt pentru a elabora planuri ce vizeaza ameliorarea conditiilor de viata ale familiilor ce se confrunta cu somajul, cu criza imobiliara si cu o restrangere a creditarii.

Din grupul de lucru condus de Joe Biden vor face parte secretarul sanatatii, cel al educatiei si cel la muncii. Grupul isi va incepe activitatea imediat dupa investirea noii administratii, in 20 ianuarie.

Dar reprezentantul republican Eric Cantor a ridicat semne de intrebare duminica, la CNN, in legatura cu sursa banilor necesari pentru finantarea planului de relansare, in special daca Obama isi va respecta promisiunea de a nu creste impozitele. "Cred ca majoritatea contribuabililor americani (...) se intreaba cand vor inceta toate aceste povesti de salvare", a spus el.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cei 100.000 de posibili angajati pe care Romania nu ii vede