Agentia de rating a coborat calificativul Lituaniei de la 'A-', atragand atentia ca economia ar putea sa se comprime cu 5% anul viitor, dupa o crestere estimata la 3,5% in 2008, informeaza NewsIn.

"In pofida reactiei politice adecvate a noului guvern, probabilitatea ca un soc nou sa lase Lituania in fata unor noi constrangeri fiscale negative s-a accentuat", potrivit Fitch.

Analistii agentiei de rating, care au confirmat, totodata, perspectiva 'negativa' a Lituaniei, au observat ca diminuarea impozitelor colectate si majorarea cheltuielilor sociale au dus la un deficit bugetar de aproape 2,7% din produsul intern brut (PIB) in 2008, semnificativ peste tinta de 0,5%.

Citeste si:

Politica fiscala mai aspra promisa de noua coalitie de guvernare condusa de conservatori ar fi adecvata, dat fiind mediul economic global, dar incetinirea masiva a cresterii economice a statului ar putea afecta negativ capacitatea guvernului de a atinge tintele bugetare, potrivit analistilor de la Fitch.

"Mai mult decat atat, inasprirea politicii fiscale intr-un moment in care economia ar putea sa se comprime semnificativ ar putea determina o recesiune mai profunda, cu implicatii ample pentru finantele publice", potrivit Fitch.

In 27 octombrie, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a retrogradat Lituania, de la 'A-' la 'BBB+', in timp ce agentia de evaluare Moody's inca evalueaza Lituania cu calificativul 'A2', cu perspectiva 'negativa'.