Agentia de evaluare financiara Fitch a coborat ratingul pentru credite pe termen lung al Lituaniei la \'BBB+\', o treapta peste nivelul \'junk\', adica fara recomandare de investitii, invocand riscuri majore referitoare la o temperare accentuata a cresterii economice a statului baltic, scrie Reuters.
Agentia de rating a coborat calificativul Lituaniei de la 'A-', atragand atentia ca economia ar putea sa se comprime cu 5% anul viitor, dupa o crestere estimata la 3,5% in 2008, informeaza NewsIn.

"In pofida reactiei politice adecvate a noului guvern, probabilitatea ca un soc nou sa lase Lituania in fata unor noi constrangeri fiscale negative s-a accentuat", potrivit Fitch.

Analistii agentiei de rating, care au confirmat, totodata, perspectiva 'negativa' a Lituaniei, au observat ca diminuarea impozitelor colectate si majorarea cheltuielilor sociale au dus la un deficit bugetar de aproape 2,7% din produsul intern brut (PIB) in 2008, semnificativ peste tinta de 0,5%.

Politica fiscala mai aspra promisa de noua coalitie de guvernare condusa de conservatori ar fi adecvata, dat fiind mediul economic global, dar incetinirea masiva a cresterii economice a statului ar putea afecta negativ capacitatea guvernului de a atinge tintele bugetare, potrivit analistilor de la Fitch.

"Mai mult decat atat, inasprirea politicii fiscale intr-un moment in care economia ar putea sa se comprime semnificativ ar putea determina o recesiune mai profunda, cu implicatii ample pentru finantele publice", potrivit Fitch.

In 27 octombrie, agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a retrogradat Lituania, de la 'A-' la 'BBB+', in timp ce agentia de evaluare Moody's inca evalueaza Lituania cu calificativul 'A2', cu perspectiva 'negativa'.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri