Statisticile economice arata ca investitiile in fonduri de private equity realizate in cele mai grele momente ale recesiunii din 1991 din Statele Unite ale Americii (SUA) au beneficiat de castiguri anuale de peste 80% in urmatorii cinci ani.

In ciuda acestui fapt, oamenii de afaceri nu au inregistrat castiguri comparabile pentru investitiile facute anul urmator in conditiile in care economia incepuse deja sa isi revina.

In 1992, cand SUA au avut o crestere economica de 0,1%, veniturile investitorilor s-au ridicat la 40%. Acest nivel este oricum peste media castigurilor realizate intr-un context economic echilibrat, dar la numai jumatate din venitul obtinut de cei care au investit in fonduri de private equity in varful crizei.

In trecut, investitorii in fonduri de private equity au realizat cele mai atractive castiguri prin plasari de capital inainte de revitalizarea economiei, cand increderea si nivelul pretului erau la nivel minim, crede Gary Robinson, directorul executiv al Hotbed.

In timpul unei recesiuni, valoarea companiilor se depreciaza si competitia din partea unor potentiali cumparatori, care ar putea sa ridice pretul, nu exista, continua acesta.

Citeste si:

Recesiunile anterioare au demonstrat ca investitorii isi revin mai repede decat economia reala, este de parere Robinson. Cele mai bune rezultate ale fondurilor de investitii au fost obtinute in 1991, cand economia se comprima. In 1993, cand rata de crestere a produsul intern brut era din nou peste 2%, castigurile realizate din private equity au revenit la un nivel normal, adauga acesta.

Ca atare, Hotbed considera ca in momentul de fata investitorii pot profita de sansa de a achizitiona companii private la cel mai bun pret posibil. Anul urmator va oferi oportunitati unice care vor disparea de indata ce economia SUA va intra din nou intr-o perioada de expansiune.

Creditorii sunt pregatiti sa furnizeze fonduri suficiente pentru achizitia companiilor mature care au un potential de crestere, in ciuda impactului crizei creditelor, intrucat se pot obtine venituri atractive fara riscuri majore, crede Robinson.

Astfel, investorii in fonduri de echitate privata care prefera sa fie prudenti si sa nu activeze pe piata in timpul recesiunilor vor rata oportunitati de achizitii unice, incheie directorul executiv al Hotbed.