"Se vor pierde intre 8 si 10 milioane locuri de munca in spatiul OCDE", format in special din state dezvoltate, "si intre 20 si 25 milioane in toata lumea, pana in 2010", a declarat Gurria, pentru postul de radio BFM.

Sectorul constructiilor va fi cel mai afectat, dupa ce activitatea a fost "oprita brusc", lovind puternic economiile unor tari precum Spania si Irlanda, a adaugat el, citat de NewsIn.

Biroul International al Muncii (BIM) estimase la sfarsitul lui octombrie ca aproximativ 20 de milioane de persoane ar putea ramane fara loc de munca din cauza crizei financiare, numarul de someri urmand sa atinga un nivel record de 210 milioane, la sfarsitul lui 2009.

Zona OCDE, din care fac parte 30 de state, cele mai multe considerate dezvoltate, "este in recesiune in patrulea trimestru si va ramane in recesiune cel putin in primele doua trimestre din 2009, iar multe tari membre chiar in intregul an 2009", a declarat Gurria, estimand o revenire la sfarsitul lui 2009 si o crestere usoara in 2010.

Citeste si:

In raportul sau privind perspectivele economice mondiale, publicat la finalul lunii noiembrie, OCDE indicase deja ca majoritatea tarilor membre vor fi in recesiune in 2009 si ca, pentru cele mai multe state, o imbunatatire a situatiei nu va fi resimtita inainte de al doilea semestru din 2010.

Raportul mai arata ca recesiunea actuala "este cea mai severa de la inceputul anilor '80 si este acompaniata de cresterea ratei somajului".

Pentru revigorarea economiei, Guerria considera ca bancile centrale din Europa pot sa reduca si mai mult dobanzile, mai ales ca inflatia se va tempera constant, din cauza cererii foarte slabe.