Banca centrala a Poloniei a coborat dobanda cheie cu trei sferturi de punct procentual, mai mult decat astepta piata, accelerand ritmul relaxarii politicii monetare, in conditiile in care incearca sa evite efectele recesiunii din zona euro, relateaza Reuters. Dobanda cheie a bancii centrale a Poloniei a ajuns, in urma deciziei, la 5%.

17 din 23 de analisti chestionati de Reuters se asteptau la scaderea dobanzii cheie cu jumatate de punct procentual si doar trei dintre acestia au anticipat actuala decizie de politica monetara.

Zlotul si-a mentinut tendinta de usoara apreciere dupa decizie, fiind cotat cu 4,093 unitati/euro in jurul orei 16:25, potrivit NewsIn.

"Desi Polonia este o economie mai putin deschisa decat celelalte trei tari asemanatoare din centrul si estul Europei, decizia de politica monetara este una justificata din punctul nostru de vedere, in conditiile schimbarii radicale a perspectivelor legate de cresterea economica si inflatia pe termen mediu", a spus Martin Blum, strateg al UniCredit in Viena.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si