Numarul somerilor din Rusia se va dubla in urmatorul an, ajungand la 10 milioane de persoane, a avertizat fostul premier Mihail Kasianov, trecut in opozitie.

Rusia, care in ultimii cinci ani a avut o crestere anuala medie de 7%, se confrunta cu o situatie economica dificila, din cauza scaderii pretului petrolului, crizei financiare si retragerii investitorilor straini.
Fosta republica sovietica a mai avut 10 milioane de someri la inceputul anului 1999, dupa criza financiara din 1998. In luna noiembrie, 400.000 de rusi si-au pierdut locurile de munca, potrivit datelor oficiale. Astfel, numarul somerilor a ajuns la cinci milioane, cel mai ridicat nivel din martie 2007, informeaza Reuters, confrom NewsIn.

"In ceea ce priveste somajul, estimarea mea este ca va ajunge la 10 milioane (...) Acest lucru este foarte rau si se va intampla in aprilie-martie", a spus Kasianov, premier in timpul primului mandat la presedntie al lui Putin. Kasianov conduce in prezent un partid mic de opozitie, Uniunea Populara Democrata.

"Anul viitor nu va exista nicio crestere a Produsului Intern Brut (PIB), productia industriala va scadea, potrivit asteptarilor (...) Inflatia va fi ridicata, nu mai putin de 14%-15% si, potrivit unui scenariu normal, cursul rublei va ajunge de 35 pentru un dolar", a adaugat economistul liberal, care a devenit cunoscut cand a negociat datoria externa a Moscovei. El si-a exprimat speranta ca aceasta criza va pune capat dominatiei politice a Kremlinului.

Estimarile sale sunt mai sumbre decat cele ale Ministerului Economiei, potrivit caruia cresterea economica va fi de 2,4% anul viitor, iar un dolar va valora 30,8 - 31,8 ruble, fata de 28 in prezent.

Dar in conditiile in care cresterea economica a fost de numai 1,6% in luna noiembrie, potrivit Interfax, multi economisti vorbesc despre o eventuala recesiune.

Protestele publice privind criza financiara au fost, deocamdata, rare, dar exista semne ca autoritatile devin mai putin populare. Un sondaj realizat saptamana trecuta de institutul Levada a aratat ca Putin este dezaprobat de 15% din populatie, iar Medvedev de 21%, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Cehia redeschide granițele pentru deplasări, din 15 iunie
Setari Cookie-uri