Banca Mondiala (BM) estimeaza ca Ucraina va intra in 2009 intr-o recesiune accentuata, in conditiile in care produsul intern brut (PIB) va scadea cu 4%, potrivit unui comunicat de marti, comparativ cu estimarile din iulie, de crestere a PIB-ului cu 4,5%.

Banca Mondiala a revizuit in scadere, de asemenea, estimarile pentru cresterea economica din 2008, la 2,3%, comparativ cu nivelul de 6% anticipat anterior, anunta Reuters, potrivit NewsIn.

BM a revizuit in sus, pe de alta parte, estimarile pentru inflatia din 2008, la 22,8%, fata de nivelul de 21,5% anticipat anterior, respectiv la 16,6% pentru 2007. BM a rectificat si estimarile pentru inflatia din 2009, la 13,6%, de la 15,3%.

"Ucraina se indreapta spre recesiune in 2009, in conditiile crizei creditelor, a deteriorarii comertului si diminuarii cererii de exporturi", potrivit comunicatului Bancii Mondiale.

Analistii Bancii Mondiale au mai spus ca deficitul de cont curent ar putea ajunge de la mai mult de 6% din PIB in 2008, la 1-2% in 2009, dar ca, pentru atingerea acestui nivel va fi nevoie de o comprimare cu mai mult de 20% a importurilor reale in 2009.

Banca Mondiala a mai aratat ca problemele abia au inceput si ca exista si alte riscuri "inradacinate in amploarea socurilor externe si reactiile politice neadecvate".

Problemele din sectorul bancar "ar putea fi exacerbate in continuare printr-o evolutie nedorita a cursului de schimb si dificultati de refinantare, in conditiile in care bilanturile contabile ale companiilor se deterioreaza, iar majorarea costurilor serviciilor exercita presiuni asupra castigurilor gospodariilor".


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Proteste: Biden îl acuză pe Trump că folosește armata împotriva americanilor
Setari Cookie-uri