Economia Marii Britanii s-a comprimat cu 0,6% in T3

Produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii s-a comprimat peste asteptari in al treilea trimestru, in contextul in care activitatea sectorului serviciilor, ce include si companii financiare, hoteluri si restaurante, a inregistrat cea mai accentuata scadere din 1990.

PIB-ul a scazut cu 0,6% in al treilea trimestru, fata de perioada anterioara, marcand cel mai mare declin din ultimii 18 ani, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), relevate marti la Londra. Economistii estimasera anterior o comprimare cu 0,5% a PIB-ului, informeaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Autoritatile de reglementare ale bancii centrale a Marii Britanii au redus dobanda cheie pana la cel mai mic nivel din 1951 si ar putea actiona din nou in acest sens in ianuarie, in contextul adancirii recesiunii. Guvernul premierului Gordon Brown planuieste sa anunte noi masuri pentru restabilirea creditarii si protejarea angajatilor, la inceputul anului viitor.

Economia a crescut cu 0,3% fata de anul trecut, cu acelasi ritm estimat acum o luna.

Deficitul de cont curent a crescut la 7,7 miliarde lire sterline (11,4 miliarde dolari) in al treilea trimestru, fata de 6,4 miliarde lire sterline in trimestrul incheiat in iunie. Rezultatele anterioare au fost revizuite in jos, de la 11 miliarde lire sterline, din cauza noilor informatii privind fluxul de investitii straine, conform aceluiasi institut.

Brown a anuntat deja un plan de stimuli fiscali de 20 miliarde lire sterline (29,5 miliarde dolari) si inca 50 milioane lire sterline pentru recapitalizarea bancilor. De asemenea, acesta ar urma sa anunte in ianuarie un nou pachet de ajutorare a economiei.

Productia din industria prelucrarii a scazut cu 1,6% in al treilea trimestru, cu cea mai mare rata din al patrulea trimestru din 2001. Totodata, productia industriala, printre care si cea miniera, petroliera si de gaze naturale, a scazut cu 1,4%.

Rata somajului a crescut in noiembrie cu cel mai rapid ritm din 1991, conform datelor INS din 17 decembrie. Numarul persoanelor care au inaintat cereri pentru ajutor de somaj a crescut cu 75,700, la 1,07 milioane persoane, cel mai mare nivel din iulie 2007.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Coronavirus | Ce creșteri au înregistrat statele vecine României
Setari Cookie-uri