Concernul rus Gazprom se arata ingrijorat de cresterea datoriilor Republicii Moldova pentru gazele naturale livrate si de asigurarea platilor curente, si anunta ca daca nu se vor lua masuri urgente pentru efectuarea platilor restante, "toata populatia Republicii Moldova risca sa ramana fara gaze".
Potrivit unui comunicat de presa al intreprinderii mixte moldo-ruse Moldovagaz, citat de portalul UNIMEDIA, chestiunea platii gazelor furnizate de Gazprom a fost pusa in discutie saptamana trecuta in cadrul intrevederii intre viceprim-ministrul Republicii Moldova Igor Dodon si vicepresedintele Consiliului de Administratie Gazprom, Valeri Golubev.

UNIMEDIA precizeaza ca, pana in prezent, nu se cunoaste pretul aproximativ al gazelor rusesti incepand cu 1 ianuarie 2009. Surse de la Moldovagaz spun ca acesta va fi cunoscut nu mai devreme de 12 ianuarie 2009.

Pe de alta parte, Moldovagaz avertizase joi, 19 decembrie, ca ar putea "suspenda executarea obligatiilor stipulate in Memorandumul privind depasirea crizei termoenergetice din municipiul Chisinau", fapt ce va determina limitarea si chiar sistarea furnizarii gazelor naturale catre intreprinderile din sectorului termoenergetic al capitalei.

Decizia administratiei Moldovagaz a venit dupa ce cu o zi inainte SA Termocom si-a retras pozitia asumata in cadrul Memorandumului, considerandu-l nul, pe motivul ca deja a trecut mai mult de o luna de la semnarea acestuia, timp in care reprezentantii administratiei capitalei nu au onorat nici una din prevederile incluse in Memorandum. Moldovagaz sustine ca o ameliorare a situatiei ar putea surveni in cazul in care Termocom, CET-1 si CET-2 isi vor achita datoriile pentru consumul curent de gaze.

Memorandumul privind depasirea crizei termoenergetice din municipiul Chisinau a fost semnat de catre Consiliul municipal Chisinau, Moldovagaz si Termocom in 11 noiembrie, dupa ce locuitorii capitalei au stat opt zile fara caldura. Unii observatori au apreciat ca locuitorii Chisinaului au devenit piese in jocul electoral al actualei guvernari comuniste si al administratiei publice locale din municipiul Chisinau, conduse de primarul liberal Dorin Chirtoaca.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri