Fostul lider sovietic Mihail Gorbaciov a cerut miercuri Kremlinului sa "asculte" societatea, propunand cateva cai pentru ca tara sa iasa din criza financiara, relateaza AFP.

"Situatia este dificila si va trebui sa ii facem fata impreuna", a declarat Gorbaciov, prezentand propunerile unui "Grup de initiativa publica anticriza", din care fac parte politicieni si economisti independenti, potrivit NewsIn.

"Masurile anticriza sunt in prezent adoptate fara un proces democratic si subventiile acordate se pierd in multe cazuri sau sunt deturnate", potrivit memorandumului acestei organizatii.

"Vrem sa stim unde a disparut o treime din rezerva nationala de aur de la inceputul crizei", a spus Vladimir Rijkov, unul dintre cei 14 semnatari ai memorandumului, adaugand ca "majoritatea rusilor nu stiu in ce consta planul de actiune al guvernului".

Grupul lui Gorbaciov propune guvernului "sa blocheze tarifele monopolurilor de stat" - gaz, electricitate, "sa renunte la nepotism in refinantarea datoriilor externe ale companiilor ruse", dar si sa scada impozitele pentru micii antreprenori. "Ar trebui sa ajutam, de asemenea, circa 1,5 milioane de persoane, care nu isi pot plati creditele, stergandu-le datoriile, ceea ce ar duce la diminuarea tensiunii din societate", potrivit unui alt semnatar al textului, expertul Viaceslav Inosemtev.

Expertii Grupului vor prezenta, incepand "din ianuarie, propuneri concrete pentru organizarea pietei muncii, reorganizarea sistemului de pensii si scaderea cheltuielilor in structurile de stat", a precizat Rijkov.

Potrivit lui Gorbaciov, care s-a aratat mereu loial premierului si fostului presedinte Vladimir Putin, Grupul "va critica deciziile guvernului, daca va fi necesar". "Opinia noastra trebuie sa intereseze Kremlinul, pentru ca avem experienta crizei" economice si financiare care a urmat destramarii URSS-ului in 1991, potrivit fostului lider sovietic.

Ministerul rus de Interne a avertizat miercuri cu privire la o crestere a nemultumirii populatiei din Rusia, din cauza crizei economice si financiare.

"Situatia actuala poate fi agravata de nemultumirea in crestere a populatiei din cauza salariilor neplatite, riscurilor de concediere si masurilor nepopulare luate in cadrul programelor anticriza", a declarat viceministrul de interne, Mihail Suhodolski, citat de agentia Ria Novosti.

"Imigrantii ilegali constituie, de asemenea, o sursa de ingrijorare, la fel ca si muncitorii straini legali inselati de angajatori", a adaugat el, facand aluzie la imigrantii concediati fara a fi platiti.

Rusia este grav afectata de criza economica mondiala, care a provocat in special scaderea pretului la hidrocarburi, principala sursa de venit a tarii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
COVID-19 | Netflix donează 100 de milioane de dolari pentru angajații concediați
Setari Cookie-uri