La sfarsitul lunii noiembrie, reprezentantii La Caixa au declarat ca au purtat negocieri cu grupul petrolier Lukoil in vederea vanzarii participatiei din cadrul Repsol, insa orice tranzactie depinde de decizia actionarului majoritar al companiei petroliere.

Lukoil viza achizitia unei participatii de 30% in cadrul Repsol, incluzand pachetul de actiuni al companiei Sacyr, ce detine o participatie de 20%.

Lukoil a refuzat pentru mult timp sa recunoasca faptul ca poarta discutii pentru cumpararea unei participatii de pana la 30% in cadrul Repsol. Saptamana trecuta, directorul executiv al companiei, Vagit Alekperov, a spus ca nu s-a ajuns inca la un acord.

Citeste si:

Actionarii minoritari ai Lukoil, cel de-al doilea producator de petrol din Rusia, si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu aceasta afacere, ce ar costa peste 10 miliarde euro, si au anuntat ca ar prefera ca Lukoil sa investeasca in productia din Rusia.

Lukoil, cea mai mare companie petroliera particulara din Rusia, a incercat de mult timp sa se extinda la nivel international, initiativa ce nu ar ajuta-o numai sa concureze cu marile grupuri petroliere la nivel mondial, ci si sa ii ofere un rol diplomatic mai important.