Oficialii rusi si ucraineni din domeniul energetic vor incerca, din nou, sa ajunga la un acord cu privire la datoria Kievului catre Gazprom, situatie delicata, care, daca nu se rezolva, ar putea ameninta tranzitul gazului catre Europa, relateaza Reruters.
Discutiile au durat intreaga zi de luni, in conditiile in care Gazprom a amenintat din nou ca va dubla pretul gazului pentru Kiev din 2009, iar premierul Vladimir Putin a intervenit in acest conflict.

"Nu vor sa plateasca", a spus Putin, care a precizat ca a discutat telefonic cu presedintele ucrainean Viktor Iuscenko "aproape o ora", informeaza NewsIn.

Cele doua tari trec prin al patrulea conflict al gazului, in legatura cu datoriile ce trebuie platite si cu pretul pe anul viitor. Gazprom a spus ca exista riscul intreruperii livrarilor de la 1 ianuarie, daca Ucraina nu plateste.

Europa urmareste cu atentie situatia, avand in vedere ca un sfert din gazul sau livrat de Rusia trece prin Ucraina.

Gazpromul a avertizat deja clientii europeni ca se teme ca Ucraina ar putea fura din gazul care trece pe teritoriul sau, dar Kievul a spus ca isi va respecta toate obligatiile.

Oficialii din ambele tari pareau totusi mai optimisti luni decat saptamana trecuta si au spus ca spera ca Gazpromul nu va pune in practica amenintarea. "Am incredere ca exista o rezolvare. Pana la urma, ea poate fi gasita si cu 15 minute inainte de inceperea noului an", a spus viceministrul rus de externe, Andrei Denisov.

Seful pentru exporturi al Gazprom, Aleksander Medvedev, a declarat ca societatea spera in continuare in semnarea, anul acesta, a acordului pe 2009 cu Ucraina. "Speram ca propunerile noastre vor fi acceptate si ca vom incepe noul an cu un nou contract, care sa linisteasca temerile populatiei din Europa, Ucraina si Rusia", a subliniat el.

Gazpromul vrea ca Ucraina sa plateasca intreaga datorie pana la 1 ianuarie, dar saptamana trecuta a spus ca ar accepta un acord care sa traseze clar liniile rambursarii datoriei dupa 1 ianuarie. In plus, Ucraina si Rusia trebuie sa ajunga la o intelegere asupra pretului gazului pe 2009. Kievul plateste acum 179,50 dolari pe mia de metri cubi, in conditiile in care pretul pentru Europa este de 500 de dolari.

Seful Gazprom, Aleksei Miller, a avertizat din nou Ucraina ca pretul gazului s-ar putea dubla in 2009. "In cazul trecerii la pretul de piata, pretul pentru Ucraina ar trebui sa ajunga la 418 dolari mia de metri cubi", a explicat el. Ucraina vrea sa treaca treptat la pretul de piata, insa Gazpromul vrea, in schimb, concesii din partea Kiev.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri