Departamentul Trezoreriei SUA a deblocat sase miliarde dolari pentru sprijinirea grupului de servicii financiare GMAC, detinut de producatorul auto General Motors (GM), pentru a preveni falimentul acestuia, relateaza Reuters.
Ajutorul se bazeaza pe recapitalizarea directa de pana la 5 miliarde dolari si un nou imprumut de un miliard dolari, acordat grupului GM, proprietar al Chrysler, pentru a participa la operatiunea de salvare.

Noul plan se adauga pachetului de ajutorare anuntat pe 19 decembrie, destinat salvarii producatorilor GM si Chrysler de la faliment.

GMAC a primit luni cele 6 miliarde dolari, la cinci zile dupa ce a primit aprobarea bancii centrale a Statelor Unite, Federal Reserve, pentru a deveni holding bancar, avand acces astfel la programe guvernamentale de creditare, dupa cum anunta NewsIn.

Ajutorul guvernamental vine inaintea relevarii rezultatelor restructurarii datoriilor grupului financiar, in urma careia creditorii GMAC ar trebui sa accepte actiuni in schimbul datoriilor.

Operatiunea ar fi trebuit sa fie incheiata vineri seara, pentru ca noul statut al institutiei sa intre in vigoare, dar luni GMAC nu comunicase inca rezultatele negocierilor cu creditorii sai.

Reprezentantii Trezoreriei au subliniat ca salvarea GMAC este parte a unui program extins de circa 17,4 miliarde dolari, destinat ajutorarii producatorilor auto americani, pentru a deveni stabili din punct de vedere financiar.

Administratia anuntase pe 19 decembrie un imprumut de 9,4 miliarde dolari acordat GM, pentru evitarea unui colaps al sectorului auto, in timp ce Chrysler urma sa primeasca 4 miliarde dolari.

GM urmeaza sa primeasca inca 4 miliarde dolari in februarie. Cel de-al treilea constructor national, Ford, ce nu a intampinat dificultatile financiare ale competitorilor sai, a anuntat ca nu are nevoie de sprijin guvernamental pentru a face fata cheltuielilor din 2008.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri