Verheugen le-a cerut europenilor respectarea Pactului de stabilitate

Comisarul european pentru industrie, Gunter Verheugen, le-a cerut tarilor europene sa respecte Pactul de stabilitate, in pofida crizei economice, relateaza AFP.

"Pactul de stabilitate nu trebuie sa fie interpretat in functie de situatia conjuncturala. Este fundamentul care reprezinta forta monedei euro", a declarat germanul, in cotidianul regional Hamburger Abendblatt.

"O indatorare excesiva are mereu efecte negative, pentru ca planteaza germenul unei viitoare crize", a avertizat el, citat de NewsIn.

Pactul de stabilitate, care incadreaza politicile bugetare ale tarilor UE, fixeaza limita anuala pentru deficitele publice la 3% din PIB si are ca obiectiv o datorie publica limitata la 60% din PIB.

El a fost facut mai flexibil in 2005 pentru a le permite guvernelor sa depaseasca intr-un mod "temporar si exceptional" limitele fixate pentru deficitele publice in caz de criza grava, de incetinire brusca a cresterii economice sau in caz de recesiune economica.

Referitor la al doilea plan de relansare a economiei pe care Germania urmeaza sa-l adopte in curand pentru a face fata crizei, Verheugern a recomandat sustinerea paturilor sociale cele mai defavorizate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Măștile fac diferența. Cum a reușit Japonia să țină numărul deceselor sub 1.000
Setari Cookie-uri