"Pactul de stabilitate nu trebuie sa fie interpretat in functie de situatia conjuncturala. Este fundamentul care reprezinta forta monedei euro", a declarat germanul, in cotidianul regional Hamburger Abendblatt.

"O indatorare excesiva are mereu efecte negative, pentru ca planteaza germenul unei viitoare crize", a avertizat el, citat de NewsIn.

Pactul de stabilitate, care incadreaza politicile bugetare ale tarilor UE, fixeaza limita anuala pentru deficitele publice la 3% din PIB si are ca obiectiv o datorie publica limitata la 60% din PIB.

Citeste si:

El a fost facut mai flexibil in 2005 pentru a le permite guvernelor sa depaseasca intr-un mod "temporar si exceptional" limitele fixate pentru deficitele publice in caz de criza grava, de incetinire brusca a cresterii economice sau in caz de recesiune economica.

Referitor la al doilea plan de relansare a economiei pe care Germania urmeaza sa-l adopte in curand pentru a face fata crizei, Verheugern a recomandat sustinerea paturilor sociale cele mai defavorizate.