Grupul rus Gazprom a anuntat ca profitul din al doilea trimestru aproape s-a triplat, in contextul in care cel mai mare producator de energie din Rusia a beneficiat de preturile mari ale combustibililor, inainte ca petrolul sa se ieftineasca, de la recordul atins in iulie, relateaza Bloomberg.
Profitul net a avansat la 300 miliarde ruble (10,2 miliarde dolari), in trimestrul ce s-a incheiat la 30 iunie, comparativ cu 103 miliarde ruble in aceeasi perioada din 2007, a anuntat compania intr-un comunicat.

De atunci, Gazprom a pierdut 69% din valoare bursiera, pe fondul unei prabusiri a cotatiilor actiunilor rusesti, si a fost adaugata pe lista companiilor ce ar putea apela la creditare din partea guvernului, informeaza NewsIn.

Gazprom, grup controlat de stat, estimeaza castiguri record in 2009, avand in vedere ca preturile gazelor naturale au urmat tendinta de scumpire a petrolului din prima jumatate a anului. Totusi, ieftinirea combustibilior din a doua jumatate a lui 2008 si criza financiara presupun ca cea mai mare companie ruseasca va inregistra venituri mai mici.

Pretul mediu al gazelor naturale pentru Europa ar putea fi, in 2009, de 260-300 dolari/1.000 metri cubi, in scadere fata de peste 500 dolari in prima jumatate a anului, dupa cum a declarat directorul executiv adjunct, Alexander Medvedev, pe 18 decembrie.

"Castigurile au fost surprinzator de mari", a declarat Ronald Smith, analist in cadrul Alfa Bank. "Veniturile peste asteptari s-au reflectat in profitul net", a subliniat acesta.

Vanzarile au crescut in al doilea trimestru cu 58%, la 840 miliarde ruble. Profitul net a depasit o estimare medie de 232 miliarde ruble, facuta de sase analisti in cadrul unui sondaj Bloomberg.

Gazprom sustine in continuare ca starea de criza financiara nu va afecta planurile de a construi doua noi conducte catre Europa, ce vor ocoli Ucraina. Consiliul a aprobat pe 23 decembrie un plan ce prevede cheltuieli de 921 miliarde ruble in 2009.

Exportatorul de gaze naturale se confrunta cu o reluare a conflictului din 2006 cu Ucraina, in care Gazprom a sistat aprovizionarea, ducand la o scadere a volumelor de gaze naturale in Europa. Gazprom sustine ca Ucraina trebuie sa achite datoriile din lunile noiembrie si decembrie, altfel grupul va sista aprovizionarea incepand de la 1 ianuarie.

Gazprom a anuntat ca a imprumutat 250 milioane dolari de la Societe Generale in luna noiembrie si ca a contractat in decembrie un alt imprumut, in valoare de 153 milioane dolari, de la Vneshekonombank, pentru a refinanta un credit anterior.

Cu ocazia prezentarii rezultatelor semestriale, Gazprom a precizat ca a obtinut imprumutul de la Societe Generale la dobanda LIBOR plus 360 puncte de baza, in timp ce creditul de la Vneshekonombank presupune o marja de 500 punte de baza peste nivelul LIBOR. Ambele credite au scadenta in 2009.
Cel de-al doilea credit a fost contractat pentru refinantarea unui imprumut obtinut de la Deutsche Bank in 2004. Totalul creditelor obtinute de Gazprom in noiembrie-decembrie se ridica la 403 milioane dolari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri