Increderea consumatorilor din SUA s-a prabusit la un nivel minim record

Increderea consumatorilor din Statele Unite s-a prabusit in decembrie la un nivel minim record, afectata de cea mai proasta situatie de pe piata muncii din ultimii 16 ani, potrivit companiei de cercetare Conference Board, relateaza Reuters.

Conference Board a anuntat ca indicele pentru increderea consumatorilor a cazut la 38 de puncte in decembrie, de la 44,7 puncte in noiembrie, conform datelor revizuite.

Nivelul median al estimarilor analistilor chestionati de Reuters era de 45 puncte, nivelul minim fiind de 40 de puncte, iar cel maxim - de 51,1 puncte.

"Deteriorarea constanta a indicelui pentru increderea consumatorilor reflecta inrautatirea rapida si constanta a conditiilor economice din al patrulea trimestru din 2008", a spus directorul centrului de cercetare pentru consumatori al Conference Board, Lynn Franco, dupa cum arata NewsIn.

"Perspectivele economice se mentin negative pentru prima jumatate a lui 2009, iar in a doua parte a anului viitor ne putem astepta doar la o recuperare slaba", a adaugat Lynn Franco.

Increderea consumatorilor a fost afectata in principal de pierderea constanta de locuri de munca din ultimele luni.

Angajatorii americani au renuntat la 533.000 de angajati doar in noiembrie, cel mai ridicat numar din ultimii 34 de ani, potrivit datelor publicate de Departamentul american al Muncii.

Datele Conference Board au reflectat acest aspect, in conditiile in care indicatorul pentru dificultatea de a obtine un loc de munca a avansat de la 37,1 puncte in noiembrie la 42 de puncte in decembrie, nivel maxim din decembrie 1992.

Consumatorii au evaluat situatia actuala ca fiind cea mai rea din ultimii 16 ani, in conditiile in care indicatorul pentru situatia prezenta a coborat de la 42,3 puncte in noiembrie pana la 29,4 puncte, un nivel minim din aprilie 1992.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Care sunt statele europene ce au impus restricții pentru români
Setari Cookie-uri