Tancurile si infanteria israeliana luptau ieri cu militantii Hamas, in Fasia Gaza, in urma ofensivei terestre lansate sambata seara dupa ce opt zile de raiduri aeriene, soldate cu sute de victime, nu au reusit sa puna capat atacurilor cu racheta asupra Israelului.
O coloana de tancuri israeliene, sustinuta de aviatie, a parcurs o distanta considerabila in teritoriul palestinian, iar marina israeliana impiedica deplasarile pe soseaua de-a lungul coastei, ceea ce efectiv imparte enclava in doua, au declarat martori oculari.

In primele lupte, fortele terestre israeliene au ucis opt palestinieni, cinci dintre ei inarmati, bilantul victimelor de la inceputul ofensivei israeliene, declansata in 27 decembrie, depasind 450, potrivit surselor medicale palestiniene.

Israelul spune ca are 30 de soldati raniti, dintre care doi grav, iar dupa startul invaziei terestre, aviatia a atacat peste 45 de tinte, inclusiv tuneluri pentru contrabanda cu arme, depozite de armament si unitati pentru lansarea de rachete. "In schimburile de focuri de peste noapte, zeci de militanti Hamas inarmati au fost loviti", a anuntat armata israeliana intr-un comunicat, citat de NewsIn.

La randul sau, miscarea Hamas sustine ca a ucis noua soldati israelieni, iar duminica a anuntat capturarea a doi militari inamici in timpul luptelor din Fasia Gaza.

Purtatoarea de cuvant al armatei israeliene, maiorul Avital Leibovich, a spus ca obiectivul operatiunii "Cast Lead" (plumb turnat) este de "a distruge infrastructura Hamas din aria de unde isi desfasoara actiunile" antiisraeliene, dar comentatorii israelieni spun ca ofensiva are drept scop si consolidarea fortei de intimidare a Israelului.

Presa israeliana sprijinea in general, duminica, prin comentariile sale, actiunea armatei israeliene. Hamas, despre care Statele Unite si Israelul afirma ca a primit armament si pregatire din partea Iranului, are circa 25.000 de luptatori si a plasat mine si alte dispozitive explozive anticipand o operatiune terestra. Ca si Hamas sambata seara, Iranul a prezis ca Fasia Gaza va deveni un cimitir pentru soldatii israelieni.

Israelul a mobilizat zeci de mii de rezervisti, iar purtatorul de cuvant al armatei a estimat ca operatiunea din teritoriul controlat de Hamas ar putea dura "multe zile". Ofensiva israeliana impotriva Hamas in Gaza va fi extinsa "atat cat va fi necesar", a afirmat duminica ministrul israelian al apararii, Ehud Barak. "Aceasta operatiune nu va fi usoara. Ea va fi extinsa si intensificata atat ca va fi necesar", a spus Barak, citat de AFP.

Duminica, fortele israeliene luptau cu militantii palestinieni la periferia orasului Gaza, care are circa 500.000 de locuitori, au declarat martori oculari. Potrivit acestora, Gaza City este inconjurat de armata israeliana.

Un bilant agravat al victimelor este de natura sa sporeasca presiunea internationala asupra Israelului pentru a pune capat celei mai ample operatiuni din Fasia Gaza din ultimii 40 de ani, luptele comportand riscuri politice semnificative si pentru liderii israelieni, care se pregatesc de alegeri la 10 februarie.

Cei 1,5 milioane de palestinieni care traiesc in Fasia Gaza devin tot mai disperati pe zi ce trece. Oamenii stau in case de zile intregi, iar agentiile umanitare au avertizat ca apa, alimentele si medicamentele sunt aproape de epuizare.

Un numar "important" de forte israeliene participa la "cea de-a doua faza" a operatiunii impotriva Hamas, a anuntat armata israeliana. In aceasta etapa au fost implicate infanteria, tancurile, fortele de geniu, artileria si spionajul. Operatiunea terestra beneficiaza de sprijinul aviatiei, marinei, agentiei israeliene de securitate si "al altor agentii de securitate", a precizat armata israeliana.

Potrivit AFP, armata israeliana a transmis un avertisment adresat locuitorilor din Gaza care i-ar ajuta pe "teroristii" din Hamas in lupta impotriva Israelului.

Un purtator de cuvant al presedintelui Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a condamnat atacul israelian spunand ca este o "agresiune cruda". Abbas este asteptat la Natiunile Unite la inceputul saptamanii viitoare pentru a pleda cauza palestinienilor si necesitatea unui armistitiu, alaturi de ministrii de externe ai tarilor arabe.

Departamentul de Stat a anuntat sambata ca depune eforturi pentru a obtine un armistitiu in Gaza si a spus guvernului israelian ca actiunea militara trebuie sa tina seama de "potentialele consecinte asupra civililor".

"Este evident ca un armistitiu trebuie sa fie incheiat cat mai curand posibil, dar avem nevoie de o incetare a focului care sa fie durabila, fiabila si care sa nu fie limitata ca durata", a declarat intr-un comunicat purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack. In comunicat, Statele Unite nu se refera direct la invazia terestra israeliana si nu cheama la o incetare imediata a focului. De altfel, la Natiunile Unite, SUA au zadarnicit sambata seara eforturile Libiei de a convinge Consiliul de Securitate sa adopte un text prin care sa ceara o incetare imediata a focului.

In ceea ce-i priveste pe europeni, acestia au aratat din nou ca sunt divizati. Insasi presedintia ceha a UE si-a schimbat declaratiile in decurs de cateva ore. Daca la inceput a vorbit despre o actiune mai degraba defensiva decat ofensiva a Israelului, ulterior a revenit condamnand "actiunile care afecteaza masiv civilii".

Franta a condamnat in schimb fara echivoc, inca de la inceput, ofensiva terestra israeliana. Subliniind si mai mult impresia diviziunii europene, o sursa guvernamentala britanica a spus despre declaratia initiala a cehilor, facuta in numele Uniunii Europene, ca "aceasta nu este pozitia guvernului britanic". Ministrul de externe David Miliband a cerut ambelor parti, israelienilor si palestinienilor, sa cada de acord asupra incetarii ostilitatilor.

Fostul premier britanic Tony Blair, reprezentand marile puteri care mediaza in Orientul Mijlociu, urma sa faca o naveta diplomatica duminica intre liderii israelieni si cei palestinieni (Autoritatea Palestiniana) din Cisiordania. Duminica, ministrul ceh de externe va conduce o delegatie UE care face un turneu in regiune. Luni, presedintele Frantei, Nicolas Sarkozy, este asteptat la Ierusalim. Diviziunile din cadrul Uniunii Europene ar putea da insa timp Israelului sa-si continue operatiunea, comenteaza Reuters.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri