Uniunea Europeana refuza sa se implice in conflictul gazelor dintre Kiev si Moscova, in pofida cererilor lor repetate, in conditiile in care contractele dintre Ucraina si Rusia nu sunt transparente, iar relatiile europenilor cu Moscova sunt deja destul de complicate, relateaza AFP, citat de NewsIn.
"Refuzam sa luam parte la disputa, este un diferend comercial, nu cunoastem toate detaliile tuturor contractelor, care sunt confidentiale", a declarat sambata vicepremierul ceh Alexandr Vondra, a carui tara asigura presedintia UE.

Vondra s-a intalnit sambata cu vicepresedintele grupului rus Gazprom, dupa ce vineri primise o delegatie ucraineana, dovada a eforturilor celor doua parti de a atrage UE de partea lor. In van, insa, asigura oficialii europeni.

"Obiectivul eforturilor noastre nu este sa actionam ca mediatori, ci sa insistam asupra respectarii acordurilor" privind livrarile, incheiate intre clientii din UE si Gazprom, a subliniat Vondra.

Un alt motiv pentru care UE refuza sa se implice in negocierile dintre Kiev si Moscova este faptul ca acordurile ruso-ucrainene "nu sunt trasparente", a adaugat el. "Nimeni nu stie cu adevarat ce scrie in contracte", explica o sursa apropiata presedintiei cehe. "Cel care incearca sa se implice risca mult", a adaugat oficialul.

Nimeni nu stie nici cine este responsabil pentru scaderile de presiune inregistrate in gazoducturile ungare, poloneze si romane, semn al scaderii volumului de gaz livrat, potrivit aceleiasi surse. De asemenea, nimeni nu stie care sunt cantitatile da gaz trimise de Rusia Ucrainei, pentru ca nu exista statii de masurare independente la frontiera dintre cele doua tari. Singurele masuratori de incredere de care dispune UE sunt cele de la intersectia gazoductelor legate direct la conductele ucrainene - cele din Slovacia, Ungaria, Polonia si Romania.

Dincolo de aceasta opacitate, UE are si alte motive pentru care considera ca "implicarea sa trebuie sa se limiteze la incurajarea celor doua parti sa negocieze cu bunacredinta", dupa cum a spus Cristina Gallach, purtatoare de cuvant a sefului diplomatiei europene, Javier Solana. Unul dintre ele este faptul ca negocierile sunt afectate si de disensiunile persistente dintre premierul ucrainean Iulia Tomosenko si presedintele Viktor Iuscenko, in special in ceea ce priveste compania RosUkEnergo, intermediar de neocolit in ceea ce priveste tranzitul de gaz rus catre Europa. Disensiunile au un rol destabilizant pentru Ucraina si sunt ingrijoratoare pentru UE, care vede in aceasta fosta republica sovietica un model de evolutie spre democratie.

Un alt motiv il reprezinta relatiile cu Rusia. Daca UE s-ar implica in acest diferend, "ar complica si mai mult problema dependentei sale" energetice fata de Rusia, unul dintre punctele sensibile ale relatiilor sale cu Moscova, explica un diplomat.

Iar acest aspect este o sursa de divergente in UE, intre tarile care pledeaza pentru o pozitie dura fata de Kremlin si pentru legaturi stranse cu Ucraina (ca Polonia si tarile baltice) si cele care vor sa menajeze Moscova si Gazprom (ca Germania si Italia), explica analistul Philip Hanson, de la institutul Chatham House. "Nu vad cum va reusi UE sa functioneze intr-un mod unificat cand se va ajunge la negocierea unor puncte foarte delicate", a adaugat el.

In concluzie, in pofida trimiterii unei misiuni europene de experti, UE se va limita, probabil, la a exercita presiuni asupra celor doua parti pentru a gasi un acord si pentru a livra volumul de gaz prevazut. Cu atat mai mult cu cat nivelul ridicat de gaz stocat permite tarilor membre sa nu intampine probleme timp de "mai multe saptamani", potrivit presedintiei cehe.

In aceste conditii, toata lumea spera ca Moscova si Kievul vor ajunge la un compromis. "Reputatia (Rusiei - n.red.) este in joc", a subliniat Vondra.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri