Gazprom anunta ca furnizeaza volumul de gaz necesar catre Europa

Compania rusa Gazprom a anuntat ca furnizeaza volumul de gaz necesar catre Europa, acuzand din nou Ucraina pentru scaderea cantitatii care ajunge la clientii sau din UE.

"Gazprom furnizeaza gaz la intrarea in sistemul ucrainean de transport al gazului, in conformitate cu contractul de tranzit si cu cererile consumatorilor europeni", a declarat un purtator de cuvant al companiei, Serghei Kuprianov.

"Scaderea presiunii la iesirea din sistemul ucrainean de transport a gazului este cauzata de nerespectarea angajamentelor sale de catre partea ucraineana", a spus el.

Romania, Polonia, Turcia si Bulgaria au constatat o scadere a volumului de gaz rus importat prin Ucraina. Gazprom a suspendat joi livrarile catre Kiev, din cauza unui dezacord privind pretul pentru anul 2009 si datoriile. Rusia acuza Ucraina de atunci ca sustrage din gazul destinat clientilor europeni, scrie NewsIn.

La randul sau, compania ucraineana Naftogaz a acuzat rusii ca nu livreaza cantitatile prevazute la destinatie.

"Naftogaz considera actiunile Gazprom amenintatoare fata de securitatea energetica a Ucrainei si Europei, ceea ce ar putea avea consecinte neprevazute pentru intregul sistem de tranzit al gazului catre Europa", se arata intr-un comunicat al companiei ucrainene.

"Naftogaz cere Gazprom sa refaca imediat fluxul echilibrat de gaz catre toate conductele de tranzit care alimenteaza consumatorii europeni cu gaz rus", arata acelasi comunicat.

Gazprom a anuntat sambata ca suplimenteaza livrarile de gaz pe rute alternative, care ocolesc Ucraina, dar aceste conducte nu au capacitatea de a le inlocui in totalitate pe cele ucrainene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Naftogaz vrea sanctionarea mai dura a Rusiei de catre UE
Setari Cookie-uri