Compania rusa Gazprom a cerut duminica Uniunii Europene sa supravegheze tranzitul gazului rus prin Ucraina catre Europa Europa si a promis ca va creste volumele de gaz livrate pentru a compensa pierderile pe reteaua din Ucraina, au anuntat agentiile ruse de presa, informeaza AFP, citat de NewsIn.

"Dat fiind ca observatorii angajati de Gazprom nu au acces la sistemele de presiune ale statiilor de pompare din Ucraina, am trimis Comisiei Europene o scrisoare pentru a-i propune sa monitorizeze tranzitul volumelor de gaz prin Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, la televiziunea rusa.

Pe de alta parte, Gazprom a acuzat din nou Ucraina ca a sustras in cursul ultimelor 24 de ore un volum de 25 de milioane de metri cubi de gaz rus destinat consumatorilor din Uniunea Europeana.

Rusia a intrerupt joi aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, dupa ce partile nu au reusit sa se puna de acord asupra pretului de livrare a gazului in 2009 si asupra unor datorii, ceea ce a provocat temeri in Europa ca s-ar putea repeta scenariul din 2006, cand un conflict similar a dus la o perturbare a aprovizionarii clientilor europeni in plina iarna.

Romania, Polonia, Bulgaria au constatat deja o scadere a volumelor de gaz rus transportat prin Ucraina. Duminica, Cehia, care detine presedintia Uniunii Europene, dar si Turcia au anuntat o scadere cu 5% a livrarilor de gaz rus.

Cehia a convocat pentru luni o reuniune a celor 27 la nivel de ambasadori pentru a discuta despre criza gazului dintre Ucraina si Rusia. O delegatie ucraineana si una a Gazprom au vizitat deja capitala ceha pentru a-si expune punctele de vedere. Cehia a spus ca UE nu se va implica in acest diferend comercial bilateral daca nu va fi afectata aprovizionarea cu gaze a Uniunii Europene.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Un sit arheologic de o imensă valoare a fost distrus în Australia
Setari Cookie-uri