"Dat fiind ca observatorii angajati de Gazprom nu au acces la sistemele de presiune ale statiilor de pompare din Ucraina, am trimis Comisiei Europene o scrisoare pentru a-i propune sa monitorizeze tranzitul volumelor de gaz prin Ucraina", a declarat purtatorul de cuvant al Gazprom, Serghei Kuprianov, la televiziunea rusa.

Pe de alta parte, Gazprom a acuzat din nou Ucraina ca a sustras in cursul ultimelor 24 de ore un volum de 25 de milioane de metri cubi de gaz rus destinat consumatorilor din Uniunea Europeana.

Rusia a intrerupt joi aprovizionarea cu gaze a Ucrainei, dupa ce partile nu au reusit sa se puna de acord asupra pretului de livrare a gazului in 2009 si asupra unor datorii, ceea ce a provocat temeri in Europa ca s-ar putea repeta scenariul din 2006, cand un conflict similar a dus la o perturbare a aprovizionarii clientilor europeni in plina iarna.

Citeste si:

Romania, Polonia, Bulgaria au constatat deja o scadere a volumelor de gaz rus transportat prin Ucraina. Duminica, Cehia, care detine presedintia Uniunii Europene, dar si Turcia au anuntat o scadere cu 5% a livrarilor de gaz rus.

Cehia a convocat pentru luni o reuniune a celor 27 la nivel de ambasadori pentru a discuta despre criza gazului dintre Ucraina si Rusia. O delegatie ucraineana si una a Gazprom au vizitat deja capitala ceha pentru a-si expune punctele de vedere. Cehia a spus ca UE nu se va implica in acest diferend comercial bilateral daca nu va fi afectata aprovizionarea cu gaze a Uniunii Europene.