Pretul petrolului scade din nou, in contextul tensiunilor din Orientul Mijlociu

Pretul petrolului a coborat din nou spre 46 dolari/baril, dupa ce investitorii si-au marcat profiturile obtinute din scumpirea cu 25% a titeiului de la sfarsitul lui decembrie, in contextul incursiunii israeliene in Gaza si al disputei gazelor dintre Rusia si Ucraina.

Cotatia contractelor la termen (futures) cu livrare in februarie tranzactionate pe piata americana a scazut cu 33 de centi, la 46,01 dolari/baril, dupa ce in prima parte a sedintei de tranzactionare urcase pana la 48,68 dolari/baril, un nivel maxim nemaiatins din 15 decembrie.

Petrolul Brent din Marea Nordului tranzactionat la Londra s-a ieftinit cu 26 de centi, la 46,65 dolari/baril.

Pretul petrolului a urcat semnificativ de la un nivel de aproape 35 dolari/baril, dupa ce Israelul a lansat in 27 decembrie ofensiva din Gaza, accentuand temerile privind situatia geopolitica din Orientul Mijlociu, anunta Reuters, potrivit NewsIn.

Un comandant militar israelian a cerut producatorilor islamici de titei sa taie furnizarea de petrol catre sustinatorii Israelului din Europa si Statele Unite, relata duminica agentia oficiala de stiri IRNA.

O sursa din Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) a afirmat, totusi, ca declaratiile iraniene nu vor influenta alte state membre ale organizatiei.

"Nu exista planuri in acest sens si cred ca este foarte improbabil sa se intample asa ceva", a declarat, luni, pentru Reuters, sursa din cadrul OPEC.

Arabia Saudita, Kuweit, Emiratele Arabe Unite (EAU) si Qatarul, cei mai influenti membri ai OPEC, sunt aliati regionali ai SUA.

Analistii spun, totusi, ca tensiunile accentuate din Orientul Mijlociu, de unde provine o treime din titeiul de pe piata mondiala, vor sustine in continuare pretul petrolului.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri