Conflictul gazului dintre Rusia si Ucraina a dus la "nereguli" in aprovizionarea UE, dar nu constituie "un pericol imediat" pentru consumatori, a declarat luni un purtator de cuvant al Comisiei Europene.

"S-au inregistrat nereguli, dar deocamdata nu se poate vorbi despre o perturbare substantiala a aprovizionarii spre vreun stat european", a declarat purtatorul de cuvant pe chestiuni energetice, Ferran Tarradellas, conform AFP, citat de NewsIn.

"Nivelul stocurilor ramane destul de ridicat, intre 70 si 90"", a spus el, precizand ca "nu exista un periciol imediat pentru aprovizionarea cetatenilor europeni in urmatoarele saptamani".

Chiar daca "unele state au inregistrat variatii in volumele de gaz primite", o parte a problemelor "a a fost rezolvata", a spus Tarradellas.

Astfel, informatiile disponibile luni la pranz aratau ca situatia "a revenit la normal" in Ungaria, a adaugat el. Scaderea notabila a presiunii, remarcata in Romania, a fost, de asemenea, rectificata.

Prudent, purtatorul de cuvant a spus ca vremea foarte rece din Europa va duce la o crestere imediata a consumului de gaz. "Deci, Europa are interesul ca disputa sa fie rezolvata cat mi raplid", a subliniat el.

O delegatie formata din inalti respobsabili ai presedintiei cehe a UE, precum si din CE a plecat luni spre Ucraina, iar marti se va intalni cu reprezentantii Gazprom, intr-o capitala neprecizata.

"Este vorba despre exercitarea de presiuni pentru a incuraja cele doua parti sa se aseze la masa negocierilor", a spus Tarradellas, CE neavand intentia de a juca un rol de "intermediar in aceasta problema comerciala dintre Ucraina si Rusia".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Setari Cookie-uri