Congresmenii se intreaba daca autoritatea principala de reglementare financiara din SUA mai are vreun viitor, dupa ce Securities and Exchange Commission (SEC) se confrunta cu tot mai multe atacuri, pentru ca nu a depistat ceea ce ar putea fi cea mai mare frauda a lumii, comenteaza Times Online.
Amenintarea cu privire la supravietuirea SEC a survenit dupa ce s-a aflat ca Bernard Madoff a incalcat termenii eliberarii pe cautiune, trimitand prin posta bijuterii in valoare de 1 milion de dolari (680.000 de lire sterline) familiei si prietenilor, in timp ce era in arest la domiciliu pentru 24 de ore.

Fapta constituie o incalcare a termenilor eliberarii pe cautiune, pentru ca este perceputa ca o incercare posibila de a ascunde de lichidatori active pe care le mai are.

In timpul unei audieri de la New York la care Madoff a participat, un procuror de stat a cerut ca fostul trader in varsta de 70 de ani sa fie inchis, din cauza acestei incalcari, care a inclus si expedierea unei perechi de manusi de iarna de 200 de dolari si un set de butoni de 25 de dolari, anunta NewsIn.

Avocatul lui Madoff a insistat ca obiectele reprezinta amintiri de familie si ca Madoff si sotia lui au incercat sa le returneze de indata ce si-au dat seama ca au incalcat termenii cautiunii. Judecatorul Ronald Ellis a cerut argumente scrise din partea ambelor parti si a spus ca va lua ulterior o decizie.

La primele dintr-o serie de audieri de la Washington, tinute la Camera Reprezentantilor, legiuitorii au cautat sa investigheze cum SEC nu a reusit sa depisteze presupusa schema Ponzi de 50 miliarde dolari a lui Madoff si sa ia in considerare care sunt posibilitatile de a reorganiza cadrul de reglementare financiara din Statele Unite sub administratia Obama.

Presedintele comisiei de audieri, Paul Kanjorski, a spus ca vrea sa stie cum de o schema Ponzi atat de elaborata a "trecut neobservata" si a adaugat ca scandalul reprezinta o oportunitate pentru America de a-si restructura integral sistemul de reglementare, mai scrie Times Online.

David Kotz, inspectorul-general al Securities and Exchange Commission, care conduce o ancheta legata de rolul SEC in scandalul Madoff, a spus ca a confiscat documente de la biroul presedintelui SEC, Christopher Cox, si a cerut si e-mailuri ale unor actuali si fosti angajati, ca sa poata dovedi daca unii dintre acestia au ascuns informatii cheie despre Madoff.

Kotz a mai spus ca a emis un ordin prin care interzice oricarui angajat sa distruga documente sau e-mailuri legate de scandalul Madoff.

Declaratia lui Kotz a survenit dupa ce s-a aflat ca autoritatile de reglementare au anchetat de opt ori in 16 ani afacerea lui Madoff, dar nu au reusit sa observe schema Ponzi tot mai extinsa pe care Madoff se presupune ca a construit-o.

O schema Ponzi este un algoritm ilegal de investitii care foloseste banii clientilor noi, ca sa achite castiguri fictive pentru investitii ale unor clienti existenti. O astfel de metoda nu presupune investitia niciunui capital, supravietuind doar daca i se alatura clienti noi.

Regizorul Pedro Almodovar este printre pagubitii care spun ca au pierdut zeci de mii de euro in scandalul Madoff. Compania de productie El Deseo a lui Almodovar a investit in Oyster Investments, care a investit, la randul sau, in Lux Investment Fund, companie expusa la scandalul Madoff.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri