Compania energetica nationala ucraineana Naftogaz a anuntat astazi ca livrarile de gaz rusesc catre Europa, prin gazoductele ce tranziteaza Ucraina, au fost oprite. Reuters prezinta un rezumat al situatiei aprovizionarii cu gaze naturale rusesti in tarile europene afectate de aceasta decizie
Austria. Livrarile de gaze naturale catre Austria au fost complet sistate miercuri, a anuntat grupul petrolier si de gaze OMV, ce a adaugat ca a recurs la rezerve, la productia interna si la alte importuri pentru a garanta aprovizionarea cu gaz a consumatorilor.

Cehia. Importatorul ceh RWE Transgas a anuntat miercuri ca tranzitul prin principala conducta din Rusia catre Cehia si Europa de Vest a fost sistat de la miezul noptii, informeaza NewsIn.

Slovacia. Firma slovaca de gaze naturale Slovensky Plynarensky Priemysel (SPP) a anuntat miercuri ca aprovizionarea cu gaze din Rusia a fost oprita in timpul noptii, adaugand ca va oferi mai multe informatii in cursul acestei zile.

Slovacia va declara stare de urgenta din cauza sistarii livrarilor, a anuntat marti agentia ceha CTK, citandu-l pe ministrul slovac al economiei, Lubomir Jahnatek. Aprovizionarea cu gaz a consumatorilor nu va fi redusa.

Franta.
Livrarile de gaze din Rusia catre Franta au scazut marti cu peste 70%, a anuntat grupul energetic francez GDF Suez, ce a garantat aprovizionarea fara probleme a consumatorilor.

Bosnia. Principalul operator de gaze naturale din Bosnia, BH Gas, a anuntat marti ca aprovizionarea cu gaze rusesti a fost sistata. Bosnia consuma anual circa 350 milioane matri cubi de gaze naturale, dintre care cea mai mare parte provin din Rusia. Consumul din ultimele doua zile s-a ridicat la 1,6 milioane metri cubi, din cauza temperaturilor extrem de scazute.

Serbia. Compania nationala de gaze naturale din Serbia a anuntat ca livrarile de gaze din Rusia au fost sistate marti. Serbia importa 92% din necesarul de gaze din Rusia, prin Ungaria si Ucraina.
"Aprovizionarea tuturor consumatorilor importanti a fost deja oprita", a transmis agentia de stiri Tanjug, citandu-l pe Dusan Bajatovic, presedintele monopolului sarb al gazelor naturale. Gazele naturale reprezinta circa 15% din consumul total de combustibil din Serbia.

Italia. Importurile de gaze rusesti prin intermediul conductei TAG au scazut marti dimineata cu 90% de la nivelul normal. Grupul italian ENI, cel mai mare furnizor de gaz al Peninsulei, a anuntat astazi ca nu mai primeste gaz rusesc de la ora 01.00 (02.00, ora Romaniei). "De la ora 01.00, ne confruntam cu intreruperea furnizarii de gaz provenind de la gazoductul TAG", a spus ENI.

Acest gazoduct, care trece prin Austria, este singurul prin care ENI prrimeste gazul rusesc, a declarat un purtator de cuvant. Gazul rusesc reprezinta circa 30% din importurile italiene de gaz.

Scaroni a precizat ca, de la prima criza declansata de disputa dintre Rusia si Ucraina la inceputul lui 2006, Eni a adoptat o politica de diversificare a aprovizionarii si de majorare a stocurilor.

Ungaria. Ungaria a limitat consumul de gaze pentru consumatorii industriali, dupa ce aprovizionarea cu gaze naturale rusesti a fost oprita, a anuntat compania de distributie Foldgazszallito Zrt.

Consumul celor mai mari utilizatori a fost limitat marti seara, iar restrictiile au fost extinse miercuri dimineata asupra mai multor consumatori industriali, arata un comunicat al companiei. Ungaria estimeaza sa utilizeze miercuri 64 milioane metri cubi de gaze din rezerve, in scadere fata de 68 milioane metri cubi utilizati marti.

Bulgaria. Aprovizionarea Bulgariei cu gaze naturale prin Ucraina a fost sistata complet marti, a anuntat ministrul bulgar al economiei. Rafinaria Neftochim Burgas, controlata de grupul rusesc Lukoil, si-a oprit exporturile de combustibil greu dupa ce sistarea aprovizionarii cu gaze naturale a fcut ca grupul sa treaca la utilizarea petrolului.

Germania.
E.ON Ruhrgas a anuntat ca livrarile de gaze naturale catre Europa prin Ucraina au fost reduse masiv incepand de marti si a estimat ca intrarile de gaze in Germania prin Waidhaus, punctul de frontiera cu Cehia, vor fi oprite integral. Firmele energetice au avertizat ca vor ramane fara resurse in cazul in care disputa va continua pentru o perioada mai indelungata si daca temperaturile se vor mentine sub zero grade.

Slovenia. Principalul furnizor de gaze naturale din Slovenia, Geoplin, a anuntat marti ca aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia a fost redusa cu 90% de la ora 03.00 GMT, insa ca situatia s-a ameliorat partial dupa ora 09.00 GMT. Geoplin a anuntat ca se afla in discutii intensive cu Gazprom.

Polonia. In Polonia, guvernul a aprobat o motiune prin care reduce aprovizionarea cu gaze a clientilor industriali, a anuntat primul ministru adjunct. Livrarile de gaze naturale rusesti catre Polonia, prin Ucraina, au scazut drastic marti, a mai spus primul ministru adjunct.

Croatia. Grupul de petrol si gaze INA a anuntat marti ca aprovizionarea Croatiei cu gaze naturale rusesti a fost oprita.

Turcia. Livrarile de gaze rusesti dintr-o conducta vestica ce tranziteaza Ucraina au fost oprite, a declarat marti ministrul turc al energiei, Hilmi Guler. Turcia si-a majorat importurile de gaze naturale rusesti prin intermediul unei conducte ce trece pe sub Marea Neagra.

Grecia. Toate importurile de gaze naturale din Rusia prin Ucraina au fost sistate marti, a declarat ministrul bulgar al economiei. Cu toate acestea, Turcia a spus ca aceasta sistare nu ii afecteaza exporturile de gaze catre Grecia.

Macedonia. Toate exporturile de gaze rusesti catre Macedonia, prin Ucraina, au fost oprite marti, a declarat ministrul bulgar al economiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri