Exporturile norvegiene de gaze naturale au avansat la un nou record de 342 milioane metri cubi/zi in intervalul de 24 de ore ce s-a incheiat ieri la ora 04.00 GMT, a anuntat Gassco, operatorul sistemului de conducte din Marea Nordului, informeaza Reuters.

Noul record, care a coincis cu o disputa intre Moscova si Ucraina, ce a dus la sistarea exporturilor din Rusia catre Europa, a depasit recordul stabilit in ziua precedenta, de 337 milioane metri cubi, a declarat Kjell Varlo Larsen, purtator de cuvant al Gassco.

"Am inregistrat recorduri istorice ieri si azi", a spus acesta. Norvegia este cel de-al doilea furnizor de gaze naturale pentru Europa, dupa Rusia, acoperind circa 16% din nevoile Uniunii Europene.

Larsen a spus ca volumele de gaz ce urmeaza sa fie livrate depind de furnizori si de cererea din piata, nu de Gassco.

Insa acesta a adaugat ca "suntem aproape de limita si e greu de crezut ca vom mentine acest nivel foarte ridicat al exporturilor pentru o perioada prea lunga de timp”, potrivit NewsIn.

"Capacitatea de transport a sistemului de conducte este de circa 350 milioane metri cubi pe zi, si poate chiar ceva mai mare, daca se include si noua legatura Tampen. Ne apropiem, deci, de limita capacitatii", a spus Larsen.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Black Sea Oil&Gas va extrage gaze din Marea Neagra