"Este clar ca avem de-a face cu o deteriorare semnificativa a economiei reale", a declarat acesta in cadrul unui interviu acordat revistei americane Institutional Investor.

"Ceea ce ma uimeste este ca cele mai recente previziuni sunt si cele mai pesimiste, iar acest fapt este valabil la nivel mondial, nu numai in zona euro", a adaugat Trichet.

Consiliul de guvernare al BCE se va reuni joia viitoare pentru a lua o decizie legata de politica monetara. Pana in prezent, oficialii bancii nu si-au exprimat intentiile, anunta NewsIn.

Citeste si:

Trichet a sugerat, la sfarsitul lunii decembrie, ca BCE ar putea lua o pauza. "Trebuie sa asteptam sa vedem ce efecte vor avea deciziile de politica monetara hotarate pana acum", declarase acesta. BCE a coborat dobanda de politica monetara cu 1,75 puncte procentuale in perioada octombrie-decembrie, la 2,5%.

"In conditiile actuale, este mai important ca niciodata ca tintele de inflatie sa fie respectate", a declarat Trichet pentru Institutional Investor.

Acest lucru este "esential pentru garantarea stabilitatii preturilor pe termen mediu si pentru a contribui la prevenirea riscurilor de deflatie", pericol ce nu este de actualitate la ora actuala.