Banca centrala a Marii Britanii, Bank of England, a coborat joi dobanda de politica monetara la 1,5%, pentru prima data de la infiintarea institutiei in 1694, cu scopul de a revitaliza economia britanica, printre cele mai afectate state de criza economica mondiala, relateaza Bloomberg, citat de NewsIn.

Comitetul de politica monetara, condus de guvernatorul Mervyn King, a redus dobanda cheie cu jumatate de punct procentual, la 1,5%. Rezultatul a fost in linie cu estimarea medie facuta de 60 de economisti in cadrul unui sondaj Bloomberg.

"Ar putea avea loc o noua reducere de jumatate de punct procentual luna viitoare, avand in vedere ca datele raman negative", a declarat Ross Walker, economist in cadrul Royal Bank of Scotland.

"Vom vedea ca autoritatile vor recurge la o relaxare cantitativa, desi ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a hotari viitoarea masura", a subliniat acesta.

Bank of England s-ar putea alatura bancii centrale americane si bancii centrale a Japoniei, si sa-si extinda paleta de masuri economice pentru combaterea crizei.

Potrivit estimarilor institutului Center for economics and business research (CEBR), de la sfarsitul lui decembrie 2008, economia Marii Britanii se va comprima cu 2,9% in 2009, marcand intrarea in cea mai severa recesiune din 1946.

Potrivit statisticilor nationale, produsul intern brut (PIB) al Marii Britanii a stagnat in al doilea trimestru si a scazut cu 0,5% in al cel de-al treilea, marcand prima scadere din ultimii 16 ani.

Guvernul britanic, ce a anuntat in noiembrie 2008 un plan de 20 miliarde lire sterline pentru a sprijini consumul si investitiile, estimeaza o comprimare a PIB-ului intre 0,75% si 1,25%. Totusi, unii experti estimeaza o scadere a acestuia cu pana la 2,5%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
BNR mentine dobanda cheie la 2,5% pe an