Economia Uniunii Europene (UE) s-a comprimat tot cu 0,2% in al treilea trimestru din 2008 comparativ cu cele trei luni anterioare, insa blocul comunitar inregistrase o crestere zero in trimestrul al doilea fata de primul trimestru, potrivit datelor biroului european de statistica.

Fata de trimestrul trei din 2007, PIB-ul a avansat cu 0,8% in UE si cu 0,6% in zona euro, potrivit NewsIn.

Cheltuielile de consum ale populatiei au crescut in al treilea trimestru cu 0,1% in UE, fata de trimestrul anterior, si au stagnat in zona euro. Investitiile s-au diminuat cu 0,8% in UE si cu 0,6% in zona euro. Importurile au crescut cu 1,1% in UE si cu 1,4% in zona euro, iar exporturile au stagnat in ambele zone.

Partenerii cei mai importanti ai UE, SUA si Japonia, au inregistrat, de asemenea, scaderi ale PIB.

Astfel, economia SUA s-a comprimat in trimestrul al treilea cu 0,1% fata de trimestrul anterior, in timp ce Japonia a anuntat o scadere a PIB cu 0,5%.

Romania, cea mai mare crestere economica din UE in T3 2008

Citeste si:

Romania a inregistrat in trimestrul al treilea al anului trecut o crestere economica de 9,1%, nivel care o plaseaza detasat pe primul loc in UE.

Pe pozitia a doua s-a situat Slovacia, cu un avans al PIB de 7%, revizuit in scadere cu 0,1% fata de estimarea anterioara, iar pe locul trei s-a clasat Bulgaria, cu 6,8%.

Economiile Letoniei si Estoniei au scazut cel mai mult in trimestrul al treilea din 2008 fata de aceeasi perioada din 2007, cu 4,6%, respectiv 3,5%, dupa ce, in prima estimare, Eurostat anuntase o scadere de 4,2% in cazul Letoniei si de 3,3% in cel al Estoniei.

Fata de trimestrul anterior, Estonia a inregistrat cea mai mare scadere a PIB, de 1% in intervalul iulie - septembrie 2008. Danemarca, Germania, Italia si Marea Britanie au inregistrat diminuari ale produsului intern brut cu 0,5%.

Cele mai mari cresteri fata de trimestrul anterior au fost inregistrate in trimestrul al treilea de Slovacia (+1,5%), Polonia (+1,2%) si Cehia (+1%).