Economia Statelor Unite se confrunta, cel mai probabil, cu cea mai indelungata recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial, iar aceasta s-ar putea agrava in lipsa unui ajutor guvernamental substantial, potrivit unui sondaj in randul economistilor, relateaza Reuters.
Sondajul pentru indicatori economici, la care au luat parte 52 economisti din cadrul unor companii financiare si universitati de top, a aratat ca economia ar putea sa-si revina usor abia spre sfarsitul lui 2009, urmand sa creasca in limite aproape normale in 2010.

Majoritatea economistilor chestionati sunt de parere ca recesiunea va lua sfarsit in mod oficial in al treilea trimestru din 2009, marcand cea mai lunga astfel de perioada de dupa Razboi, potrivit NewsIn.

Totusi, mai mult de jumatate dintre economisti au estimat ca rata somajului va atinge cel mai inalt nivel in 2010, sugerand ca dificultatile economice vor persista si dupa sfarsitul recesiunii.

Pentru 2009, economistii estimeaza ca produsul intern brut (PIB) va scadea cu 1,6%, fata de prognoza de luna trecuta, ce arata o comprimare a economiei cu doar 1,1%. O asemenea scadere ar marca cea mai slaba performanta anuala a economiei SUA din 1982.

"Cel mai probabil, evolutia va depinde de succesul sau de esecul pachetului guvernamental de stimuli financiari", se spune in raportul lunar Blue Chip, care mentioneaza ca, in lipsa unui astfel de pachet, perspectivele ar fi mult mai sumbre.

Economistii estimeaza ca indicele preturilor de consum va scadea cu 0,4% in 2009, marcand primul declin annual din 1955, adancind temerile investitorilor legate de o posibila deflatie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri