Weise a declarat pentru postul de radio Deutschlandfunk ca se asteapta la o comprimare a produsului intern brut (PIB) al Germaniei cu aproximativ 2% in 2009, potrivit NewsIn.

Oficialul a amintit ca unii analisti estimeaza ca cea mai mare economie europeana va inregistra o scadere de 3-4% in 2009.

"Totusi, efectele masurilor guvernului de stimulare a economiei nu au fost inca luate in calcul. (...) In cel mai rau caz, numarul somerilor ar putea ajunge la patru milioane. Ar putea fi mult mai rau, daca economia intra pe o panta catastrofala", a spus Weise.

Liderii coalitiei guvernamentale a cancelarului Angela Merkel urmeaza sa aprobe luni un nou plan de stimuli financiari pentru sprijiniea economiei, de pana la 50 miliarde euro pentru urmatorii doi ani.

Citeste si:

Multe companii importante din Germania si-au redus activitatea din cauza scaderii cererii, iar numarul somerilor a crescut peste asteptari in decembrie. Somajul afecteaza in prezent 3,1 milioane de germani.

Pe de alta parte, seful puternicului sindicat german IG Metall, Berthold Huber, a declarat pentru Berliner Zeitung ca ar sprijini o amanare a cresterii salariilor in sectorul industrial, pentru a proteja locurile de munca.

In noiembrie, sindicatul a obtinut doua cresteri salariale, de 2,1% fiecare, pentru 3,6 de milioane de angajati din sector.