Bulgaria vrea sa extinda singura facilitate de stocare de gaze naturale si sa construiasca retele de conducte spre tarile vecine Romania si Grecia, in contextul in care sistarea furnizarii de gaze rusesti a lasat mii de gospodarii fara incalzire si a dus la inchiderea unor fabrici, anunta Reuters, citat de NewsIn.

De asemenea, premierul bulgar Serghei Stanisev a declarat, tot luni, ca Bulgaria ar putea fi obligata sa reporneasca un reactor de energie nucleara pe care l-a oprit in 2006, daca suspendarea aprovizionarii cu gaze naturale rusesti mai continua.

Statul balcanic, unul dintre cele mai afectate din cauza disputei gazelor dintre Moscova si Kiev, a reusit sa acopere majorarea cererii de energie electrica, in conditiile in care multi consumatori folosesc acum pentru incalzire radiatoare sau calorifere electrice, si nu are nevoie de o suplimentare a capacitatii de productie de electricitate, a spus Stanisev.

Ministrul economiei si energiei Petar Dimitrov a declarat, pe de alta parte, ca Bulgaria va cere ajutor financiar suplimentar la reuniunea de la Bruxelles a ministrilor energiei din tarile membre ale Uniunii Europene.

Fostele tari comuniste din estul Europei au facut putine eforturi pana in prezent sa reduca dependenta Rusia si de rutele unice de aprovizionare. Unele tari, ca Serbia si Bosnia, nu numai ca depind integral de Rusia, dar nici nu au rezerve de gaze naturale.

Sistarea livrarilor de gaze naturale rusesti afecteaza tarile membre ale Uniunii Europene (UE), iar Comisia Europeana (UE) prezenta la sfarsitul saptamanii trecute situatia statelor, in functie de amploarea impactului resimtit.

Citeste si:

Bulgaria era, vineri seara, tara europeana cea mai grav afectata de oprirea aprovizionarii cu gaze rusesti, in conditiile in care livrarile catre aceasta tara sunt suspendate integral, statul nu dispune de o diversificare a furnizarii cu gaze si mai avea gaze stocate pentru 2-3 zile, care acopereau doar 35% din cerere si combustibili alternativi pentru 20 de zile.

Suspendarea furnizarii este exacerbata de lipsa interconexiunilor intre sistemele de conducte ale tarilor din regiune, de reteaua invechita din perioada sovietica, de pierderile din sistem si de risipa de energie.

Premierul Stanisev a declarat in fata parlamentului ca Bulgaria are nevoie de 125 milioane euro ajutor de la Uniunea Europeana, ca sa construiasca o extensie de 115 kilometri la o conducta existenta intre Turcia si Grecia, care va permite in cele din urma importul anual a 1 miliard metri cubi de gaze naturale azere.

Bulgaria vrea, totodata, sa construiasca patru legaturi separate in nord care sa conecteze reteaua de gaze din Bulgaria cu cea din Romania, a mai spus premierul bulgar.

Proiectele fac parte dintr-un plan al opt tari centrale si sud-est europene care prevede conectarea retelelor de conducte, anuntat pentru prima data anul trecut si aflat in faza de proiect.

Bulgaria vrea, de asemenea, 250 de milioane de euro, ca sa termine extinderea facilitatii de stocare de la Ciren, astfel incat sa extraga mai mult de 10 milioane metri cubi de gaze naturale pe zi, comparativ cu nivelul maxim de 4,3 milioane din prezent.