Reuniunea, propusa in septembrie de Guvernul ungar, va reuni cele sase tari asociate proiectului "la nivel ministerial sau de sefi de guvern", a anuntat purtatorul de cuvant al consortiului Nabucco, Christian Dolezal, citat de AFP, anunta NewsIn.

Proiectul Nabucco, ce va transporta gaz de la marea Caspica spre Europa Centrala ocolind Rusia, asociaza sase tari, dar pana in prezent are dificultati in a demara, in special din cauza finantarilor insuficiente.

Presedintele consortiului, din care fac parte grupurile austriac OMV, ungar MOL, romanesc Transgaz, bulgar Bulgargaz, turc Botas si german RWE, spusese insa luni ca spera intr-o aprobare formala pana la sfarsitul acestui an.

"In 2010 vom incepe lucrarile, iar in 2013 gazul va incepe sa soseasca" la terminalul austriac de la Baumgarten (est), a declarat Reinhard Mitschek la postul austriac de radio Ö1.

Citeste si:

Sustinut de Comisia Europeana, destinat sa transporte pe o distanta de 3.300 de kilometriu gaz de la marea Caspica ocolind Rusia, Nabucco ar putea cunoaste un nou elan in urma crizei gazului rusesc, care afecteaza serios Europa centrala.

Nabucco are insa un concurent in proiectul ruso-italian South Stream, la care s-a asociat si Ungaria, si care a fost considerat "mai promitator" de catre Consiliul Mondial al Energiei, in iunie anul trecut.

Consortiul nu reuseste, pe de alta parte, sa obtina finantarile de care are nevoie proiectul, in timp ce recent costul sau a fost reevaluat la opt miliarde de euro, fata de 4,4 miliarde cat fusese prevazut initial.

Europa trebuie, pe de alta parte, sa gaseasca 30 de miliarde de metri cubi de gaz de transportat in fiecare an pentru ca Nabucco sa fie rentabil, in special din tari precum Azerbaidjan, Turkmenistan, Iran si Irak.